Косачки за трева – няколко полезни съвета при косене

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

1. Предварително премахнете всички големи пръчки, камъни или отломки от тревата, преди да косите, за да не попаднат при режещият нож по време на косене и да повредят Вашата косачка или да Ви наранят.

2. За да имате здрава морава, никога не бива да се отстранява повече от 1/3 от общата дължина тревата. Ако сте изпуснали момента по една или друга причина – например дъждовен период и тревата е станала много висока, добре е да се окоси 1/3 от височината и да се направи още едно косене след не по-малко от 3 дни пак на 1/3 от височината. Може да повторите операцията докато се достигне желаната височина. Като общо правило не забравяйте 1/3 от височината на 3 дни.

3. Косенето в една посока ще наклони тревата във Вашата морава по посоката на косене, така че, определете предварително в коя посока ще косите. Например, една седмица косете в едната посока, а следващата в другата посока, т.е. да стане на кръст, по следващата седмица, косете по диагонал и т.н.

4. За да се улесните и да не събирате тревните остатъци, както и за намаляване на торенето помислете за косачки за трева с изхвърляне на растителните остатъци или за мулч кит, което ще направи изрязаните растителни остатъци толкова малки, че като се изхвърлят върху зелената трева, да не я задушат.

5. При изхвърляне на вече нарязаната трева върху другата, влагата ще се запазва по-дълго време през сухият сезон. Растителните остатъци ще засенчат плевелите в известна степен и ще им попречи да растат интензивно. Този метод дава предимство за побързо косене през дъждовните периоди, което пък от своя страна дава възможност максимално повече вода да достигне до корените на растенията.

6. За по-безопасно и лесно започване на косенето запалете косачката на тротоара, алеята или друга твърда земя.

7. Разделете района на косене в голям правоъгълник, който да окосите първо и след това може да окосите каквото е останало.

8. За по-лесно и по-чиста работа може да окосите първо по периметъра, а ако може да го направите с изхвърляне на растителните остатъци, то това ще минимизира почистването.
9. Регулирайте височината на косене на косачките за трева около 10 см за треви намиращи се на сенчести места и около 7 см за треви намиращи се на слънчева светлина, като най-ниско е добре да не се коси под 5 см.