Нови автомати за руската армия

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Нови автомати за руската армия

05 Февруари 2015 | 14:22

/КРОСС/ Автомати „Калашников“ (АК-12) и „Дегтярев (А-545) ще бъдат пуснати в производство през февруари. Министерството на отбраната ги определи като оръжие на „войника от бъдещето“ по резултати от опитно-войскова операция, която ще завърши в края на годината.

Държавните изпитания на автомати АК-12 и А-545 приключиха миналия месец. Военното ведомство тества няколко опитни образци от всеки автомат и заключи, че и двата съответстват на изискванията на министерството на отбраната.

Източници от отбранително-промишления комплекс съобщиха на „Известия“, че заводът „Дегтярев“ вече е направил поправките, които са били изисквани след тестовете на А-545 и е готов за серийно производство. „Калашников“ завършва аналогични работи по АК-12.

АК-12

„Окончателното решение ще бъде взето въз основа на получената статистика от изпитанията“, съобщи пред вестника зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов.

„Скоро ще научим и колко ще струва партидата, което ще повлияе по определен начин и на решението на министерството“.

А-545

Автоматите от ново поколение се разработват за замяна на АК-74М и включване към екипировката „Ратник“, която ще бъде доставена на войската през есента тази година.

Както уточниха от министерството на отбраната, военното ведомство планира да закупи не по-малко от 100 образци от всяка марка автомати за опитно-серийната партия и да ги достави в подразделения на сухопътните и въздушно-десантните войски.

В течение на 2015 година оръжието ще бъде тествано в реални условия за боева подготовка – ще бъдат проверени надеждността му и други характеристики.

По оценки на експертите, дегтяревският автомат по точност и бързина превъзхожда АК-12, но последният подхожда повече за масово използване във войската, а и сметките също говорят в полза на „Калашников“, както и отсъствието на нови боеприпаси.

Източник: http://www.fbr.bg

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.