Груповото финансиране не е за бързо забогатяване!

4
Добави коментар
almarbg
almarbg

25 Flares

Filament.io

25 Flares

×

На 23 януари 2015г. беше проведен семинар на тема „Финансови възможности и алтернативи за стартиращи бизнеси и организации“ в град Варна, организирано от Солидарен център – Варна.

 

Милчо Василков – основател на Time4invest.com, беше един от презентаторите на събитието. Той сподели своите познания в областта на груповото финансиране (crowdfunding). За някои непознато, а за други съвсем познато понятие, „crowdfunding“ масово навлиза и в българските среди.

 

Груповото финансиране възниква през 2008 г. – време съвпадащо със световната финансова криза. Първи и най-известни сайтове за crowdfunding в световен мащаб са kickstarter и  indiegogo.

 

Идеята на груповото финансиране е следната – да се съберат средства чрез  малки суми пари, от много хора за реализирането на  дадена цел, кауза. Съществуват 4 вида групово финансиране:

 

Crowdfunding на отплатите – За този вид финансиране са необходими отплати.  Това означава, че за да съберете нужните средства за реализацията на проекта си, то вие трябва да предложите някои „възнаграждения“, според  сумата, която получавате от даден поддръжник. „Практиката показва, че най-хубаво е да има минимум 3  нива на отплата. Отплатата може да бъде всичко свързано с вашия проект – продукт или услуга“ – споделя Милчо Василков.

 

Акционен (дялов) crowdfunding – При този вид финансиране всеки може да стане инвеститор, като в замяна на сумата, която е вложил в идеята, получава дял от компанията. Този вид финансиране е подходящ за проекти на стойност над 100 000 лв.

 

 

Дарителският crowdfunding – При този вид финансиране, поддръжниците даряват сума пари, като за това си начинание те не получават нищо в замяна. Дарителският crowdfunding е подходящ за проекти със социална насоченост.

 

Заемен Crowdfunding – Платформата служи като посредник за получаване на заем  от възможно най-много хора, като за тази цел има ясно разписан договор, график и лихвен процент. Заемният crowdfunding е добър и за инвеститорите, които искат да вложат парите си в даден проект, а не в банката, като лихвата ще им донесе печалба.

 

Може би идеята на груповото финансиране изглежда доста примамлива за тези, които искат да се сдобият с много пари веднага, но Милчо Василков ясно заявява: „Груповото финансиране не е за бързо забогатяване!Проектът трябва да е много хубаво написан, да е ясен, да има хубави отплати за поддръжниците и най-важното да натрупа популярност“.

 

Следователно, ако имате желание да сбъднете целите си, то трябва да вложите и доста труд в това.

 

Можете да се възползвате от предимствата на груповото финансиране още днес. Time4invest.com  е добра платформа за  тази цел. Мисията и е да подпомогне хората с интересни идеи да сбъднат мечтите си!

 

Можете видите презентацията на Милчо Василков в това видео:

 

Снимка: revistabulevard.ro

25 Flares

Twitter

5

Facebook

13

LinkedIn

2

Google+

5

Email

Pin It Share

0

Filament.io

25 Flares

×