Атанас Янкулов за скандала между Рут Колева и Саня Армутлиева

1
Добави коментар
Avtora
Avtora

Атанас Янкулов за скандала между Рут Колева и Саня Армутлиева

от Avtora.com | 08.02.2015 | 16:00

Преди дни в родния ефир се разрази скандал между певицата Рут Колева и продуцентката Саня Армутлиева. Повод за него бяха словесните нападки от страна на младата изпълнителка към шефката на „Вирджиния Рекърдс“, че ограбва парите на българските артисти заедно с останалите членове на Профон и Музикаутор. Пред Avtora.com мнение по нашумелия въпрос изрази музикалният продуцент Атанас Янкулов. Прочетете го.

Рут срещу Саня… Личните конфликти не ме интересуват, но когато вместо към Саня войната се насочи срещу Музикаутор и Профон, нещата вече не са лични, ама никак!

Преди да се говори пред камера не е лошо да се знаят малко факти:

1. Профон и Музикаутор са от малкото смислени, полезни и стойностни неща, които съществуват в музикалния ни бранш;

2. Дейността и на двете организации е публична, открита и прозрачна. Всичко е на разположение за всеки, по всяко време, стига да имаш желание да се запознаеш;

3. Събират се толкова постъпления, за колкото дружествата са успели да се преборят и договорят с ползвателите;

4. Събраните пари (например 5000 от радио „Х“) се разпределят от софтуер на база на предоставения от радиото отчет на ротациите.

За да бъде ясно: Никой в Профон и Музикаутор по никакъв начин не може да открадне или преразпредели постъпили средства.

За още по-ясно: На входа на софтуерната програма влизат 5000 лв. и плейлистата, а на изхода излиза разпределението. Това е отговорът за „кражбите“, „защо на мен толкова“, „докога ще получаваме стотинки…“.

Да, имат трески за дялане, за оптимизация и т.н., това е така. Но най-големият недостатък и на двете дружества е този, че техните членове не участват в дейността и борбата за постигане и защита на собствените си права. Примери:

1. Много е трудно да намериш изпълнител, който да се изправи пред шеф на радио, телевизия, партия или клуб и да отстоява общите интереси („Ами ако спрат да ми пускат песните? Не ме канят на интервюта, предавания, предстоят изборни концерти“).

2. Не е за вярване, но масово не регистрират себе си и произведенията си! Това, освен че е неуважение и безхаберие към собствените творби, показва и тотална незаинтересованост и показно презрение към Профон и Музикаутор. Поне докато не се чуе за едни милиони…

3. Не присъстват на общи събрания и инициативи, не знаят устава си, не се интересуват от политиката и респективно не участват в нея. Ако някой поне малко се беше запознал, нямаше да получава истерични тикове на тема „10 млн. и КТБ“, а щеше да знае, че има неидентифицирани/неразпознати записи, които до уреждането им законово, морално и уставно изискват да „стоят“, естествено, в банка. И е повече от логично това да е във водеща, стабилна банка, в която държавни и частни субекти, както и стотици хиляди физически лица, си държат парите.

4. Изпълнители и продуценти масово подписват декларации пред медиите, клубове, турнета, концерти, че се отказват от правата си, показвайки „среден пръст“ на Профон и Музикаутор (т.е. на себе си), а после на висок глас „Къде са ми парите, вие от Профон и Музикаутор?“, при положение, че сами са се отказали от тях. И това ако не е демагогия, граничеща с шизофрения… Иначе въпросът за парите е нормален и правилен, но, така грешно насочен, той не води до резултати. Напротив.

Ако зад който и да е въпрос или кауза застанат заедно Лили Иванова, Криско, Стефан Димитров, Остава, Васил Найденов, 100 Кила, Сашо Петров, Черкин, Мария Илиева, Gravity Co., Александрина Пендачанска, Любо, Ъпсурт, Валя Балканска, Рут, Графа, Веско Маринов, Сигнал, Прея, Митко Щерев, Живко Петров, Б.Т.Р., Тони Димитрова, D2, Николина Чакърдъкова, Рафи, Янка Рупкина, Жана (списъкът е съвсем случаен, без претенции за каквото и да е), съмнява ли се някой колко много би се постигнало?

Присъствие на българската музика в националния ефир, а хилядите дискотеки, заведения, магазини, молове и медии ще спазват закона, като заплащат за ползваната музика. Благодарение на такива войни ползвателите доволно потриват ръце в очакване да „се избием“, за да спрат и стотинките, които плащат в момента.

Както е по света, така и у нас. Нещата в музикалния бизнес могат да се оправят едва когато разпознаем и застанем на правилната страна. Когато заедно автори, изпълнители и продуценти се изправим всеки със своя индивидуален талант, усилия, различност, упоритост и възможности към отсрещната страна на ползватели, публика, радиа, телевизии, интернет, търговски обекти, партии, институции, закон. И да разберем най-после, че всички ние сме от едната страна – и автори, и изпълнители, и продуценти, и млади, и стари, и излъчвани, и ъндърграунд изпълнители, пълнещи стадиони и кафенета.

Едва когато постигнем тази единност, ще разцъфти индивидуалното, конкуренцията и състезанието за любовта на публиката и място на пазара.

от Avtora.com | 24.04.2015 | 13:30

Седмици след премиерата на Fast and Furious 7 (Бързи и яростни 7) вече знаем кога поредното продължение на популярното заглавие ще направи премиерата си в кината.

от Avtora.com | 24.04.2015 | 11:55

19-годишният актьор Сойър Суийтън от американския сериал Everybody Loves Rаymond (Всички обичат Реймънд) се самоуби в дома си в Тексас.

от Avtora.com | 22.04.2015 | 14:00

Въпреки контузията, която отстрани Джони Деп от снимачната площадка на Pirates of the Caribbean 5 (Карибски пирати 5), добрият стар капитан Джак Спароу е на сигурен път към кината.

от Avtora.com | 22.04.2015 | 11:00

Един от най-противоречивите режисьори днес – датчанинът Ларс фон Триер – разкри, че отново се е обърнал към алкохола за вдъхновение.

от Avtora.com | 20.04.2015 | 14:00

Когато дебютира през 2009 г., комедията Paul Blart: Mall Cop (Ченге в мола) се представи сравнително посредствено както в боксофиса, така и сред критиката. Филмът обаче имаше някои забавни моменти.

от Avtora.com | 20.04.2015 | 08:30

Брадли Купър и Сиена Милър са в дуото, което е начело на романтично-гастрономическата комедия на Джон Уелс – Adam Jones.

от Avtora.com | 18.04.2015 | 21:30

Неусетно едно малко момче се превърна в истински мъж.

от Avtora.com | 18.04.2015 | 19:30

Списание Playboy подреди стоте най-сексапилни българки!

от Avtora.com | 18.04.2015 | 10:00

Радостта на един млад татко!

от Avtora.com | 17.04.2015 | 20:00

За пореден път се убеждаваме колко страхотна е Мегън Фокс (Megan Fox).