14 симптома, че сте библиофил

9
Добави коментар
Sheri_Holms
Sheri_Holms

Имаше едно време, в което сякаш не се говореше много за книги. И четящи хора рядко се виждаха. Не че не се четеше, но това удоволствие беше малко скрито, рядко се намираха съмишленици и четящите си четяха вкъщи на дивана. Дали заради икономическия застой или практичността, която налегна демократичното ни общество, но кой какво чете, никой не го интересуваше.

С огромно задоволство наблюдаваме през последните години обратната тенденция – четящите вече четат навсякъде! По пейки/одеяла в градинки, седнали на припек, в градския транспорт, на опашките, в заведения за хранене, а някои по-екстремно настроени дори вървят, заболи нос в четивото си! Да, хубави времена настанаха за четящите, приветстваме ги с радост.

Вече е модерно да се чете (от книга, електронна книга, телефон), да се говори за книги, за уютни книжарнички, за герои, цитират се пасажи. Съществен принос имат социалните мрежи и десетките страници и групи за библиофили, които ежечасно подхранват зависимостта си. Да, именно зависимост. Ако се разпознавате в долупосочените симптоми, вие не просто обичате да четете, вие сте пристрастени към книгите и можем само да ви поздравим за това. А ето ги и тях:

1. В кварталната библиотека ви познават от дете. Библиотекарките са изписали десетки картони на ваше име, черпят ви с чай или кафе и ви се радват като на стар възпитаник. Гордеят се, че имат заслуга за библиофилската ви треска, която не е отминала с детските години.
2. Причината да не посещавате вече Библиотеката толкова често е, че сега сте финансово независими и Книжарницата е новата ви най-добра приятелка. Всеки ден се отбивате, ей така, само да хвърлите едно око и си тръгвате с олекнал портфейл, но натежала духовна удовлетвореност.
Прочетете още:
Факти, които само читателите на хартиени книги ще разберат
3. Стаята ви е подвластна на хаоса – книги има навсякъде. На леглото, на пода, на бюрото, на масата. Крехката ви библиотечка се задъхва да намери място на новодошлите, а е предвидена едва за 100 заглавия…

4. Най-добрите ви приятели са… Хърмаяни Грейнджър, Катнис Евърдийн, Елизабет Бенет, Хобитите, Малкия принц, мис Марпъл… Ние ви разбираме, но не споделяйте с приятелите си от плът и кръв, че предпочитате да се лутате из лабиринтите на Хогуортс вместо да излизате с тях.

5. Потребителските ви имена и паролите в Мрежата са нещо като „Korleone88”, “Karenina_88”, “Pratchet15” и т.н.

6. Мечтаете да станете писател. Естествено, какво друго! Единственото ви притеснение е как ще четете книги, докато пишете такива… Но това ще го мислите, когато изместите Никълъс Спаркс от класациите за бестселъри.

7. Рожденият ви ден наближава, но никой няма шанс да ви свари неподготвен/а. Имате си прилежно съставени списъци с книгите, които трябва да ви бъдат подарени. Подаръци като: дрехи, козметика, сувенири, ваучери (освен, ако не са за книжарници) ви карат да се усмихвате възпитано при приемането им, но зададе ли се поръчаната книга се преобразявате с щастливи писъци, подскоци и донякъде истеричен възторг. Обръщате гръб на всички, за да останете насаме с корицата, хартията и приятната тежест на томчето.
8. Примирате от удоволствие, когато ви кажат „Искам да купя книга за подарък. Какво актуално заглавие би препоръчал/а?” И започвате да изброявате.
9. Когато около вас се говори за филми се включвате с удоволствие. Докато не се спомене за филм по книга. Тогава не мирясвате, докато не убедите всички да прочетат книгата, която е несравнимо по-хубава от филмовата адаптация, а и „колко много неща са пропуснати, които обясняват, защо и как Американския психар става психар”.

10. Събитие, което ви натъжава – приключване на любима поредица. Гушвате последната част, свивате се на топка и не искате и не искате да четете последната глава. Така до откриването на новата любима поредица.

11. Книгите уравновесяват чакрите ви на духовно ниво. Те ви вълнуват и предизвикват буря от емоции, които не бихте заменили с нищо. Дали сте били гневни на книга или писател? Не, защо да сте?! С изключение на гнева, който заплашва да излезе на бял свят всеки път, когато чуете, че Джордж Мартин ще отложи с още една година излизането на „Ветровете на зимата” от поредицата „Огън и лед”! Защо ни го причинява?!

12. Като четящ човек вие, по подразбиране, сте и добър слушател и психолог. Трудно се сдържате да не препоръчате дадено заглавие, което според вас има общо със сърдечната драма на изповедта. „Отклонение” на Блага Димитрова ще ти помогне да разбереш по-добре чувствата си” или „Автобиографията на Чарли Чаплин ще те научи, че никога не трябва да се отказваш от мечтите си”
13. Всеки четящ е ваш приятел, независимо дали вкусовете ви са еднакви. Фактът, че някой чете научна фантастика, на която не сте фен, ви кара да го слушате внимателно и със задоволството, че имате широк кръг приятели, от които може да научите нещо ново.
Прочетете още:
10-те закона за уважение към книгите
14. И обратно – стига ви да разберете, че новата ви колежка в работата не чете. И не само не чете, ами и не планира да навакса. Лепвате служебната усмихната гримаса и никога не отивате с нея на обяд.

Екипът нa Sense4Style.com с гордост се диагностицира: Ние сме библиофили. Пристрастени сме към книгите и се гордеем с това! А вие? И вие, нали?