„Липсващ“ петрол от разлива на BP в Мексиканския залив бе намерен на дъното на океана

16
Добави коментар
tedy79
tedy79

Когато петролната платформа Deepwater Horizon избухна в пламъци през 2010 г., около 760 милиона литра суров петрол заляха крехката екосистема в Мексиканския залив. Голяма част от петрола бе изхвърлен на брега и до голяма степен почистен – е, понякога с помощта на спорни дисперсанти. Има обаче и едно известно количество петрол, което остана „в неизвестност“, по изчисления на експертите. Сега едно ново проучване, публикувано в журнала „Екологични науки и технологии“ твърди, че голяма част от „липсващия“ петрол – около 28 милиона литра – седи на дъното на залива, където предизвиква натравяне на морската среда.

Нефтеният разлив на BP от взривилата се петролна платформа Deepwater Horizon, 2010 г. Снимка: НАСА

„Липсващият“ петрол в Мексиканския залив озадачаваше учените, американското правителство и почистващите екипи на BP вече няколко години. За да го „намерят“, учените взели проби от 62 области, свързани с разлива, избягвайки райони, където има естествени материали, попиващи петрола. За идентифициране на липсващия материал учените търсили наличието на въглерод C-14 – изотоп, който е наличен в петрола, но не и в другите структури на океанското дъно. Използвайки тези проби, учените очертали площта, засегната от разлива.

Обикновено петролът се носи върху повърхността на водата, а не потъва, затова учените са озадачени как точно се е озовал на дъното. Предполага се, че в него има някаква тежка съставка.

Макар че това събитие не изглежда като нещо, което да привлича много обществено внимание, и макар в случая да няма гледки с птици, омазани в петроли и умиращи по бреговете, еколозите са потресени. Петролът се разгражда много по-бавно на дъното на океана, защото там има по-малко кислород. В същото време той е изключително вреден за дивата природа в океана. Ако пълзящите водни организми поглъщат от суровия петрол, те ще бъдат изядени от рибите и по-едрите морски животни, което значи, че цялата хранителна верига ще бъде натровена.