10 любовни дестинации за Свети Валентин (част ІІ)

3
Добави коментар
InLife
InLife

10 любовни дестинации за Свети Валентин (част ІІ)
09 февруари 2015

Романтиката не е като любовта, макар често да се бъркат двете понятия. Романтиката е спътник на влюбените, понякога тя е просто мълчание в близост до любимия, а друг път скъпо струваща подготовка на обстановката. Все пак само с чакане да се получи романтичната атмосфера от само себе си нещата не се подреждат както трябват.

Думата „романтика” често се асоциира предимно със свещи, вино и камина, но всеизвестно е, че има места по света, които зареждат душите на влюбените с нужната топлина и щастие без да носите в куфара ароматна свещ или скъпа бутилка.

Ако искате да отпразнувате 14 февруари със стил, все още имате време да купите самолетни билети и зарадвате половинката си с импровизирано пътешествие до един от най- романтичните градове по света. Вече ви представихме лидерите в класацията, време е да видим и втората петица:

6. Буенос Айрес

Буенос Айрес е град, в който можете да танцувате с любимия си танго направо на улицата. Не умеете ли? Нищо. В аржентинската столица има много места, където можете да вземете бързи уроци по танго. Освен това Буенос Айрес е известен като „аржентинския Париж“ заради великолепната си архитектура и романтичния си дух. В града европейската любов към реда се комбинира хармонично с латиноамериканска страст. След като се уморите от танци, непременно посетете открития музей „Каминито“.

А ето и още няколко романтични места за посещение по време на пътуването си до Буенос Айрес.

Започнете разходката си в Los Bosques de Palermo, един от най-популярните паркове в Буенос Айрес. Тук ще намерите малко езеро, заобикалено от сенчести дървета, пътека за бягане и много хора. За да избягате от шума, наемете лодка и си отворете път към прекрасния пейзаж и природа, където можете да се усамотите с любимия. След това спрете и поемете уханието на розите – не наистина, трябва да спрете. Има красива градина с над 12 000 розови храсти покрай пътеките.

След романтичното забавление на слънце, отправете се към El Ateneo, красив театър превърнат в книжарница. Това изключително красиво пространство е реновирано и се гордее с няколко невероятно оригинални елементи, като стенописите по купола, сцената и дори няколко запазени балкона от времето на театъра. Сцената в момента представлява кафене, предлагащо тихи пространства, където можете да потънете в света на литературата, въпреки, че наистина ще ви е трудно, защото едва ли ще можете да откъснете очи от невероятния интериор.

The Teatro Colón е световно известен оперен театър, който задължително трябва да включите в своята романтична обиколка. Във фоайето и коридорите е пълен разкош – огромни полилеи, уникални стенописи по таваните, рисувани от велики художници и архитектурни детайли, които показват елегантността на 20 век. Операта в Буенос Айрес се счита за една от топ 5 концертни зали по отношение на акустиката в света. Тук ще намерите най – прекрасния музикален фон на вашата романтична вечер.

Направете еднодневна екскузия до Tigre – малък град на около час път с влак от центъра на Буенос Айрес. Тук големият акцент са серията от реки и канали, които предлагат безброй приключения с лодка. Тук можете дори да наемете малка кабина на частен остров и напълно да избягате от заобикалящия свят. Когато сте готови да инжектирате малко култура във вашето посещение, разгледайте Общинския музей на изкуствата – разкошна сграда, построена през 1912 година, пълна с мраморни стълбища, венециански огледала и френски полилеи.

7. Будапеща, Унгария

Будапеща е идеалното място за романтична почивка. Уникалното разположение на града по завоите на Дунав предразполага към романтика. А старите сгради на Пеща и замъкът на Буда само допълнително засилват чувството.

Районът на замъка в Буда и църквата Матияш неслучайно е главната атракция за туристите, особено тези, които идват в Будапеща за първи път. Твърди се, че първата крепост на това място е издигната от българските владетели, когато Буда е била наш граничен град.

В днешно време обаче замъкът носи много повече от атмосферата на Австро-Унгария. Романтиката на това място, се засилва и от начинът, по който се стига до него. Най-популярният начин е да се изкачите със специалната зъбчата железница, която тръгва от площада на Верижния мост в Буда. Веднъж попаднал в замъка и кварталът около него, човек просто онемява – районът е смесица от исторически паметници, невероятно чаровни стари къщи, романтични улички и в същото време тук са едни от най-интимните кафенета в цяла Будапеща. А този град е прочут именно с кафенетата си. Допълнително от прочутите Рибарски кули на замъка се разкрива най-хубавата панорама на Будапеща като се виждат всички мостове през Дунав, които свързват Буда и Пеща.

Бонус за романтично изкарване на територията на замъка на Буда е дегустацията на унгарски вина в подземията на крепостта. Коридорите, където в момента са избите и заведенията за дегустация всъщност представляват средновековен лабиринт, построен под замъка. Твърди се, че това е и едно от най-добрите места в Унгария, където човек може да опита палинка – традиционната маджарска плодова ракия.

Свързан с романтиката на замъка е и мостът, който го свързва с Пеща. Верижният мост (Széchenyi Lánchíd) е най-старият в Будапеща, а и един от най-красивите в Европа. В сегашния си вид каменната конструкция с лъвски статуи е построена през 19-и век, а в днешни дни е сцена за голяма част от летните фестивали в Будапеща.

Тръгвайки от Буда, мостът ви извежда на Променадата на Дунав в Пеща, която също е включена в списъка на ЮНЕСКО. Крайбрежната алея се простира между Верижния мост и мостът Елизабет. По нея минава и най-красивият трамваен маршрут в Европа като през цялото време пред очите на туриста са панорамите на замъка и хълма Гелерт.

Гелерт е единственото възвишение в цялата Будапеща и паркът му е любимото мято за разходка и пикник на местните. На върха на Гелерт има средновековна крепост, в която пък е издигната унгарската Статуя на свободата.

Едни от най-романтичните места, същевременно и най-запомнящи се в Пеща, са свързани с унгарската история и съвременна политика. Погледнат от хълма Гелерт, градът от другата страна на Дунав е доминиран от сградата на парламента и тази на академията на науките. Едно от най-красивите и запомнящи се места обаче е църквата Свети Стефан и пощадът пред нея, който е изпълнен с кафенета и ресторанти. Самата църква е най-голямата в Унгария и е посветена на първия унгарски крал. В нея се пази и мумифицираната му дясна ръка. От кулата на катедралата се разкриват невероятни панорами към целия град, а в църквата се провеждат и едни от най-хубавите концерти с църковна и класическа музика в Европа.

Едно от най-красивите места в Будапеща е булевардът „Андраши” (Andrássy út), който силнонапомня радиалните булеварди на Париж. На това авеню, което свързва Площадът на героите с Градския парк, е разположена и сградата на Операта.

Всички други сгради на „Андраши” също представляват прекрасни архитектурни образци. В преките на булеварда пък е изпълнено с малки романтични кафенета.

Освен с архитектурата и прекрасните си панорами обаче Будапеща е известна и с минералните си извори. Това е единственият столичен град в Европа, който предлага такъ богат избор от минерални води, традиционни бани и модерни СПА удоволствия. В Будапеща можете да опитате дори традиционната турска баня или пък разположените на Гелерт бани от началото на 20-и век. А какъв по-добър завършек на романтичния градски уикенд от разпускане в романтично СПА.

8. Дубровник, Хърватска

Безспорно най-известният хърватски град, Дубровник често се счита за едно от най-романтичните места в света, с неговите древни средновековни стени и изумително бели и ангелски архитектурни чудеса, които пренасят посетителти сякаш в друго време и пространство, създават усещане за спокойствие и интимност, „Градът на романтиката“ предлага редица дейности за двойки, които търсят уникална, приказна атмосфера, в която да преоткрият любовта си един към друг, далеч от проблемите на ежедневието.

Много двойки често идват до романтичен Дубровник заради  завладяващите гледки към залеза, които са достъпни почти всяка точка на града. Можете да се разходите сред невероятните стени на Дубровник и да се наслаждавате на уникалната гледка на буквалното потапяне на слънцето в морето, или да вземете кабинковия лифт до хълма Srdj за спираща дъха гледка към целия град окъпан в мека оранжева светлина. През пролетта, много от местните механи в Дубровник предлагат морски дарове на плоча , които включват стриди, широко известен афродизиак, чийто вкус е идеално допълнение към местните бели вина от близкия полуостров Пелешац.

Насладете се на аромата на пресни храни и лавандула в оживения местен пазар, разположен на бароковия площад Gundulic, и се разходете из Lapad, най-романтичната алея на Дубровник. Lapad предлага прекрасна гледка от тучни зелени борове, допълнени с миризмата на синьото море, и има много местни кафенета и барове, които предлагат интимна атмосфера както през деня, така и през нощта. Porporela, вълноломът на града, предлага прекрасна гледка към близкия Lokrum Island , който често е определян за  място на влюбените.

Valamar Dubrovnik President Hotel предлага специални романтични пакети за двойки, които посещават Дубровник през пролетта, като ги посреща с бутилка изстудено шампанско. Хотелът е разположен на първа линия до морето и разполага с невероятна гледка към близките Elaphiti Islands от всички тераси и балкони, която е идеален фон за романтична закуска или вечеря.

9. Флоренция, Италия

Една чаша Кианти на площада, залез над река Арно и чувствени барокови картини и стенописи – Флоренция е любов!  Ето и няколко предложения с мек романтичен фокус:

Разходка из градините Boboli

Разходете се из прекрасно подредените алеи, обградени с  фонтани и царствени статуи в посока към  Pitti Palace, намиращ се на върха на хълма, на юг от река Арно. Спрете за момент и се насладете на прекрасната панорама към покривите на Флоренция, сякаш готова да бъде запечатана на пощенска картичка.

Романтична разходка на Piazza Santissima Annunziata

Хванати ръка за ръка минете под сенчестите арки и портици на аркадите, които обграждат живописния площад Santissima Annunziata. Тази интимна квадрат беше романтичен фон на драмата A Room with A View.

В случай, че сте пропуснали да купите годежен пръстен – можете да напрвите това на Ponte Vecchio

Разгледайте блестящите бижута по магазините и златарските ателиета , вградени в арките на средновековния мост Ponte Vecchio, на фона на прекрасната музика на уличните музиканти.

Интимна вечеря на площад Santa Croce

Ресторантите във Флоренция се намират в едни от най-идиличните постройки. Изберете някоя от траториите и се насладете на домашни тоскански ястия – Фиорентинска пържола или стопляща сърцето чорба от бял боб, риболита. Ако искате интимен и уютен интериор, изберете ресторант Il Francescano, близо до мраморната фасада на църквата Santa Croce.

Класическа серенада

Малките и уютни театри във Флоренция осигуряват идеалното място за една романтична вечер с любимия човек. Организирай приказна камерна музика в Teatro Goldini близо до Pitta Palace, или опера под балкона на Teatro della Pergola, построен през 17-ти век Театро дела Пергола.

Романтични разходки по здрач по Via Dei Calzaiuoli

Присъединете се към местните жители по здрач за тяхното обичайна вечерна разходка – Passeggiata. Ръка за ръка минете покрай уличните артисти и витрините на магазините на широката  Via dei Calzaiuoli avenue, който свързва Дуомо и grand Piazza della Signoria. Или вижте залеза над река Арно от моста Понте Векио.

10. Прага, Чехия

Наричат Прага сърцето на Европа. Градът, датиращ от 9 век е наистина истински архитектурен триумф. Знаменитият дворец на Прага е най-големият древен замък в света, построен още през 1257 година. За още по-романтични преживявания заведете любимия човек на върха на 60 метровата обсерватория и погледайте бавния залез над Прага.

Карловия мост

Задължителна спирка за влюбени е и Карловият мост. По средата му има стълби, по които се слиза до малко площадче, където пък е мястото за заклеване във вечна любов. В единия му край е издигнат стълб окичен с катирани и инициалите на хиляди хора. По този начин влюбените се вричат във вечна вярност. Романтично местенце е и стената на Джон Ленън, която се намира в близост до Карловия мост.

Пражки Град Стените на Пражкия замък на хълма пазят хилядолетна история. Комплексът обединява църкви, кули, галерии и дворци и прилича на цял един отделен град. Пражки Град е културният и исторически център на Чехия. Съхранява огромни съкровища – златните гробници в катедралата „Св. Вит“ и съкровищата на бохемската корона. Освен това именно тук са се случили велики исторически събития – от убийството на свети Вацлав до Втората Пражка дефенестрация.

Прага – кралица на музиката

Градът, подарил на света велики музиканти като Сметана, Дворжак и Яначек, е чул и първите концерти на Волфганг Амадеус Моцарт. По значимост за музикалната култура Прага спокойно може да се сравни с Виена. В пражкия календар има два основни фестивала на класическата музика – „Пражка пролет“ и „Струните на есента“. Но градът е прочут не само с класическата си музика. От края на 40-те години Прага е европейския център на джаза, а днес местната музикална сцена предлага всякакви стилове – от хард-рок до електроника. Чешката филхармония изнася концерти в Рудолфинум (концертна и изложбена зала в центъра на Прага).

Площадът Старо место

Въпреки тълпите от туристи, препълнените улични кафенета и огромния брой търговци, главният площад на Прага несъмнено ще ви впечатли с великолепието си. Стотици хора идват тук да видят прочутата пражка часовникова кула, студенти в странни костюми раздават флаери за театрални постановки, възрастни двойки гледат с неодобрение облечените в кожа пънкари, а скучаещи младежи държат реклама на музея на уреди за мъчение. Тук всички събития от човешкия живот ще дефилират пред очите ви.

Катедралата „Свети Вит“

Разположена е на мястото на романска ротонда от Х в. и е построена от дълбоко вярващия княз Вацлав за прослава на християнството. Това е сърцето на чешката католическа църква, а характерните остри шпилове и камбанарията на катедралата са истински символ на Прага. Строежът на тази главозамайваща готическа катедрала, украсена с поразителни стъклописи, започва през 1344 г. и приключва чак през 1929 г. Точно тук се намират историческите съкровища на часовниковата кула на свети Вацлав – безценните мозайки на Златната порта и потресаващата сребърна гробница на св. Йоан Непомуцки.

Впечатляващата архитектура Основната забележителност на Прага е самият й външен вид. Пражкият Град и централната част на чешката столица демонстрират нагледно историята на развитие на архитектурата – тук ще видите както безкомпромисен романски стил, така и благородна готика, изискан ренесансов финес и ослепителен барок. Не бива да забравяме и сградите от ХІХ в., които като по чудо не са били погълнати от съвремието и все още се крият в лабиринта от улички на стария град. В Прага можете да видите и паметници на арт-нуво – елегантното и чувствено изкуство на ХХ в., както и здания в стил „чешки кубизъм“ и рондокубизъм.

 

За съжаление да посетите с любимия човек тези прекрасни градове и места се изискват средства, с които не всеки разполага, но дори само да помечтаете за тях ще създаде в душите ви романтика и близост.

 

Текст: Пепа Попова

Снимки: WEB