Веломаршрути на Витоша за крос-кънтри

16
Добави коментар
aspo
aspo

През 2013-та година Дирекцията на Природен парк Витоша зарадва любителите на планинското колоездене, като маркира 12 веломаршрута в планината Витоша. 5 от тях са за ендуро спускане, маркирана е и състезателната “Обиколка на Витоша – 100 км” и 6 крос-кънтри маршрута с различна трудност. Всички маршрути са споделени – т.е. са не само за велосипеди, а и за пешеходен туризъм, така че, ако решите да карате колело на Витоша се съобразете с това и внимавайте за пешеходци. Информация за последните 6 маршрута можете да намерите на сайта тук, а ето и кратко представяне и описание:

Маршрут 7 червен – Бояна – Драгалевци

Kръгов маршрут между Боянската църква и Драгалевски манастир. Ако достигането до манастира по ниската обиколна алея е лесно и приятно, не изискващо никакви усилия и опит, то връщането към Бояна през Боянско езеро е по техничен и съдържа участъци с голям наклон и трудност. Макар, че представлява интерес заради близостта си до града и културните и природни забележителности през които минава, заради терена не се препоръчва за начинаещи или преминаването му с неподходящи колела.
Дължина – 11,5 км, Време за преминаване: 2-3 ч., Трудност: висока

Маршрут 8 червен – Кладница – Чуйпетлово – Боснек

Най-дългият (без да броим “Обиколката на Витоша”) маршрут за крос-кънтри на Витоша. Чудесен начин да покараш колело из слабо познатата, но красива юго-западна карстова част на Витоша. Маршрута преминава през тихите и приятни села Чуйпетлово и Боснек, най-дългата пещера в България, заслони, чешми и места за почивка с красиви гледки. До изходната и крайна точка на маршрута можете да стигнете с автобус от София или Перник или с влак до Драгичево. Маршрута отнема цял ден за преминаване и е през район със слаб междуградски транспорт, така че, вземете всички необходими инструменти с вас.
Дължина – 33 км, Време за преминаване: 3-6 ч., Трудност: средна

Маршрут 9 червен – Чуйпетлово – Асланов рид – Чуйпетлово

Кратък, но обзорен маршрут над с. Чуйпетлово. Отдалечеността на с. Чуйпетлово (46-52 км. от гр. София), може да привлича, но и също отказва желаещите, тъй като най-удачен е автомобилният транспорт. Освен изкачването на вр. Асланов рид, маршрута не предлага някакви атрактивности, а и се преминава за около час.
Дължина – 9,6 км, Време за преминаване: 1-2 ч., Трудност: средна

Маршрут 10 син – Владая – Кариерата – Владая

Интересен, не толкова труден, но технически маршрут над Владая. Въпреки, че не притежава културните и природни атракции на Боянският маршрут, ако сте начинаещи и искате да покарате интензивно и с емоции – това е вашият маршрут. Също така, този маршрут е достъпен, както на самоход от София или Перник, така и чрез автобусен и ЖП транспорт.
Дължина – 15,5 км, Време за преминаване: 2-4 ч., Трудност: средна

Маршрут 11 син – Чуйпетлово – Смильо – Даута

Всичко което казахме за маршрута Чуйпетлово – Асланов рид важи и за този маршрут. Единствените разлики са, че Асланов рид е от запад на селото, а Даута от изток и единият е маркиран като по-труден, а този с ниско ниво на трудност…
Дължина – 9,8 км, Време за преминаване: 1-2 ч., Трудност: ниска

Маршрут 12 зелен – Ярлово – Букапреслапски проход – Шумнатица – Ярлово

Маршрут из най-ниската и южна част на Витоша, включително и по границата с Верила – Букапреслапският проход. Затова и макар в границите на Природният парк, този маршрут носи усещането за каране из съвсем различна планина.
Въпреки че, откъм транспорт достигането до Ярлово е проблемно, селото се намира на 5 км. от пътя София – Железница – Белчин (Самоков)
Дължина – 18,3 км, Време за преминаване: 2-4 ч., Трудност: средна

Предимство на изградените маршрути е тяхната комбинативност и близост до големият град.