Нивото на интелигентност и степента на доверие са пряко свързани

4
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Нивото на интелигентност и степента на доверие са пряко свързани

Интелектуално развитите хора са по-доверчиви от другите, според изследване на университета в Оксфорд, пише Business Standard

 

Може би защото те по-добре могат да преценят човека срещу себе си. По този начин, те могат да се предпазят от неблагоприятни отношения с хора, които биха им навредили или предали в даден момент от връзката им.

Възможно е също така, умните хора да правят по-добра оценка на ситуацията, като биха могли да предвидят потенциално опасните моменти. Това се потвърждава и от по-рано проведени проучвания за нивото на интелектуалното развитие и увереността.

Констатациите са важни, защото социалното доверие е свързано с успех в различни области, включително и системата за социално осигуряване и във финансовия сектор. Плюс това, се оказа, че хората, които имат повече увереност и вяра в себе си, могат да се насладят на по-добро здраве и по-високи нива на лично щастие. Но тази връзка не се обяснява с ниво на интелигентност. Поне не винаги.

Карл Ноа, ръководител на научните изследвания, казва: „Работата, която беше извършена, подкрепя мнението на много учени, че способността да се направи точна оценка на характера на друго лице, е присъща на хората и се е появила в хода на естествения подбор.“

По-интелигентните хора умеят да предусещат и развитието на дадени отношения в мрежата. Те се справят много по-лесно и адекватно с виртуалните взаимоотношения. В днешно време подобни умения са ценни, защото все повече се задълбочава общуването на хората в Интернет, което води със себе си и не малко рискове.

Болиме.нет препоръчва и: