Република Южна Африка – екзотично вдъхновение за ресторантите във Варна

9
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Република Южна Африка е въплъщение на вдъхновяващата екзотика с неподражаем характер. Екипът на  блог „Ресторанти Варна“ Ви кани да се насладите на предизвикателната местна кулинарния.

Историята на ЮАР и местната кухня – от блог „Ресторанти Варна“

В миналото повечето южноафриканци набавяли храната си чрез ловуване. Те разчитали предимно на костенурки, раци, кокосови орехи и тикви, за да оцеляват. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ споделя, че и до днес местните жители консумират автентични предложения като biltong (сушено месо с подправки, подобно на пъстърма) и beskuits (сухи подсладени бисквитки). Модерното земеделие е въведено в страната от Банту – жителите на северна Африка, които започнали да отглеждат царевица, тиква, сладки картофи. Близо 200 години, след като португалците пристигнали за пръв път в ЮАР, холандски заселници построили първото европейско селище на нос Добра надежда и започнали да засаждат градини с тикви, дини, краставици, ананаси и картофи. Постепенно чуждестранните заселници, както и развиващата се търговия насищат африканската кухня с нови вкусове и рецепти. Днес именно разнообразието и екзотиката са опорни точки на местната кулинария, от която редица добри готвачи в ресторантите на Варна и по света черпят вдъхновение.

Типичните африкански храни и ресторантите във Варна

Подобно на повечето крайбежни райони, морските дарове стоят в основата на кулинарията в ЮАР. Местните се радват на невъобразимо богатство, прясно уловено от водите на Атлантическия и Индийския океан. Хекът, популярен и в ресторантите на Варна, е особено предпочитана риба, която обикновено се среща под формата на „риба и чипс“. Омари, миди, октоподи и треска също попадат сред селекцията от морски дарове, особено в най-южните части на страната. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ отбелязва, че мекият климат на ЮАР предразполага към отглеждане на плодове и зеленчуци, сред които картофи, зеле, царевица, пипер, зелен фасул. Изобилните дъждове в северната част на страната създават предпоставки за виреенето на разнообразни тропически плодове като банани, ананаси, манго – любими съставки от неустоими десерти.

Месни специалитети в ЮАР – от блог „Ресторанти Варна“

Изключително популярни месни предложения в ЮАР са колбасите, направени от говеждо или свинско месо, както е т.нар. sosaties – агнешко месо с подправки на шиш. Sosaties обикновено се приготвят на барбекю и се сервират със сос и местните хрупкави бисквити. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че други любими месни предложения са месо от щраус и пилешко.  Frikkadels са малки хамбургери, подправени с индийско орехче, които често се поднасят увити в зелеви листа.  Bredies се наричат африканските вариации на яхниите в ресторантите на Варна, приготвени от разнообразни комбинации зеленчуци  и месо, които обикновено се наименуват на основния растителен продукт в състава си (например доматени или морковени bredies).

Южноафрикански празнични менюта – различават ли се от тези в ресторантите на Варна?

Повечето жители на ЮАР са християни, които се отнасят с особена почит към празници като Коледа и Великден. Както и в България, тези празници биват празнувани със семейство, близки приятели и отрупана трапеза. Типичното празнично меню включва опашка от омар или подправено агнешко/свинско месо със зеле. Популярни местни предястия, които експериментаторски настроените готвачи в ресторантите на Варна могат да заимстват, са: sambals (нарязани зеленчуци със сос, подобен на лютеници), atjar (кисели плодове и зеленчуци), сладки картофи, geel rys  (жълт ориз), салата от зелен фасул. Обичана от местните напитка е чаят от ройбос – силен, безкофеинов билков чай, който се сервира без мляко, захар или лимон. Екипът на рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“ споделя, че първенецът сред десертите определено е оризовият пудинг. Което и южноафриканско ястие да опитате, едно е сигурно – то ще има истински вълнуващ вкус.

А Вие жадувате ли за интензивни кулинарни приключения? Отдайте им се в ресторант Вила Марциана – Варна!

Още от рубриката „Ние, звездната кулинария и ресторантите на Варна“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“