Мечти в клетка – бижута от смола!

14
Добави коментар
MilenaMilena
MilenaMilena

Оригинални, магнетични, модерни, бляскави, обемни, нетрадиционни, цветни и разностилни – така можем да опишем неотразимите бижута от смола!

Този сравнително нов, революционен, творчески и интересен материал предоставя огромни възможности в дизайна на ръчно изработените бижута, а лесното му приложение прави работата с него истинско удоволствие.

Нанесен върху метална основа или рамка с детайл от изображение, бижутерийната смола придава чаровен и дълбок ефект. Позволява инкорпорирането на всякакви мъниста, копчета, хербаризирани растения, метални елементи, зрънца. Интересни ефекти се получават при смесване с багрилни вещества и нанасяне върху трансферирани изображения.

         

Бижутерийни смоли – видове, възможности и характеристики:

При познатата двукомпонентна смола е необходимо да се спази строга пропорция между втвърдител и смола. Освен това, отнема доста време за втвърдяване (от 24 до 48 часа). Макар че лесно се постигат обемни модели с кристална яснота, е възможно да пожълтее. Има остра миризма и е токсична. Съществуват различни видове иновационни смоли, които позволяват изработването на модели със съвършено гладка повърхност и кристално ясна структура.

    

Magic gloss

Magic Gloss създава ефект на стъкло, в което могат да се вграждат различни елементи като хартия, мъниста, кристали, сухи цветя и т.н. Може да се отлива и формова, но трудно се постигат обемни куполчета. Придава на дизайните ви уникален артистичен стил. Подходяща за наслояване. Съхне на слънчева светлина за 12 до 24 часа. Процесът може да се ускори на УВ лампа за 15мин.

   

Двукомпонентна бижутерийна арт смола Ice Resin

Тази смола се състои от два компонента: А – смола и Б –  втвърдител. Работата с нея изисква предварително смесване на двата компонента. Този вид смола е изключително подходяща за оформянето на обемни куполчета, тъй като се втвърдява напълно прозрачна и създава ефект на стъкло, позволява лесно да се отлива и формова в калъп и да се попълват на рамки. Калъпите могат да бъдат полиетиленови, силиконови, гипсови, метални, но най-гтладък ефект се получава със силиконови. Спрямо това има спрейове и разделящи агенти за предварителна обработка на калъпа, които спомагат освобождаването на формичката и запазването на калъпа за по-дълго време. Задължително е да се съобразите с изискванията на производителите. Ако искате да попълните рамка с отворен гръб, използвайте тиксо или гладка хартия, с която да запълните плътно празнината.

Най-хубавото е, че съхне на въздух от 6 до 10 часа. Естественото изсъхване е най-правилният подход за този вид смола. Ако искате по-бърз резултат, затоплете помещението и ще ускорите процеса.

Глазура Gel du Soleil

Глазура Gel du Soleil е висококачествена смола с огромни предимства. Тя е еднокомпонентна, което я прави много по-лесна за използване и нанасяне. Съдържанието е в шишенце с капкомер, което осигурява контролирането му при нанасяне върху елемента. В зависимост от дебелината на слоя, тя се втвърдява за около 20 мин, подложена под действието на УВ-светлина. Можете да изложите модела си на слънце, но за много по-дълго време. Използвайки тази смола, е необходимо да я съчетаете с Nunn Design Glue (лепило) и Nunn Design Sealant (уплътнител), базирани на силиконова основа. Лепилото се нанася, за да се предотврати абсорбирането на влага в поставяното хартиено изображение, а с уплътнителя се гарантира запазването на цветовете на отделните мастила, при абсорбирането на глазурата в хартията.

Diamond Glaze

Diamond Glaze е слепваща смола на водна основа с триизмерен стъклено чист ефект. Много здраво се задържа върху хартия, рамки, стъклени мъниста и други материали. За разлика от други глазури, тази е много добре смесима с багрилни мастила, акварели, перлени пигменти и други. Не е подходяща за създаване на куполи  и е препоръчително да се използва за тънки покрития. Преди да се приложи върху съответната картинка, е добре отново да нанесете уплътнител. Ако не сте доволни от нанасянето, преди втвърдяване, смолата може да се измие със сапун и вода. Тъй като моделите, изработени с тази глазура, изискват повече време за изсъхване, е добре да изработите няколко наведнъж и да ги оставите заедно да се втвърдяват.

   

Няколко съвета преди да започнем:

   

-За да обагрите бижутерийна смола, най-добре е да използвате бои на маслена основа, но се получава добър резултат и с други бои, песъчинки и пудри.

-Мехурчетата, които е възможно да се образуват при нанасяне, се прогонват лесно с върха на игла или клечка за зъби.

-Моделите, изработени със смоли, втвърдяващи се на въздух, не забравяйте да покриете със стъклен похлупак. Той ще ги предпази от домашен прах или други механични завърсявания в процеса на съхнене.

Ако не се чувствате убедени да започнете сами работа с интересната бижутерийна смола, заповядайте на урок в Ателие Марабу! Моделите са оригинални, а техниката е изключително забавна!