Преследването на Фалун Гонг в Китай продължава

11
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Преследването на духовната практика Фалун Гонг в Китай продължава, посочва информационният уебсайт Minghui.org.

Уебсайтът събира информация директно от последователи на Фалун Гонг в Китай и от техните семейства.

В доклад за 2014 г., Minghui.org документира 91 нови смъртни случаи вследствие на изтезания, 6 415 арести и 983 затворнически присъди на последователи на Фалун Гонг.

Заради информационнята цензура в Китай, е вероятно истинският брой на жертвите да е много по-висок. Авторите на доклада смятат, че има значителен брой случаи на практикуващи Фалун Гонг, изпращани в центрове за задържане (нелегални затвори), трудови лагери и затвори без съдебен процес, за които няма налична информация.

Много симпатизанти на Фалун Гонг са измъчвани по време на задържане от властите. Голяма част биват подлагани на промиване на съзнанието, кръвни тестове (вероятно с цел отнемане на органи) и изнудване.

Докладът обхваща 30 китайски провинции и региони и регистрира увеличаване на броя на произволните арести спрямо предходната година с близо 30%. Най-тежко е преследването в североизточен Китай, като най-много (196) съдебни дела срещу практикуващи Фалун Гонг са водени в провинция Ляонин.

Незаконни съдебни дела

От общо 983 съдебни дела срещу практикуващи през миналата година, в най-малко 65 обвиняемите са осъдени на над седем години затвор, а най-дългата присъда е 12 години затвор. Повечето са обвинени по член 300 от Наказателния кодекс – неясно формулиран закон, който не споменава пряко Фалун Гонг, но е често използван при преследване на различни духовни групи в Китай.

Причината за арестите, изтъквана от властите, е действието „разясняване на истината“. Често практикуващи Фалун Гонг разпространяват сред китайското общество информация относно преследването на практиката от режима и същността на Фалун Гонг.

Докладът посочва, че много от съдебните дела срещу практикуващи Фалун Гонг протичат тайно; срещу обвиняемите се използват изфабрикувани доказателства и се прилагат изтезания.

По време на съдебните процеси, режимът всячески се опитва да възпрепятства присъствието на адвокати на практикуващи. На адвокатите е забранено да говорят със своите клиенти, отказва им се достъп до информация по делата, арестувани са или наказвани с отнемане на професионалните им лицензи. Юристи, които успяват да присъстват на съдебни процеси срещу практикуващи Фалун Гонг, определят обвиненията и съдебните дела като незаконни и противоконституционни.

Незаконността на преследването

Незаконността на съдебните процеси се обуславя отчасти и от начина, по който се извършва преследването. На 10 юни 1999 г., бившият председател на комунистическата партия Дзян Дзъмин дава нареждане за унищожаване на Фалун Гонг. За целта той създава специален орган, наречен Упрвление 6-10, на който дава извънредни правомощия над всички нива на полицията, държавната администрация и съдилищата. Именно поради огромната си власт, Управление 6-10 си служи с противоречиви и често незаконни похвати за постигане на целите си.

Информационният център на Фалун Дафа в САЩ изчислява, че милиони души са били задържани след началото на преследването през 1999 г.

Според различни независими доклади, Фалун Гонг и други затворници на съвестта в Китай системно стават жертви на насилствено отнемане на органи. Смята се, че десетки хиляди практикуващи са загубили живота си по този начин, захранвайки процъфтяващата търговия с органи в Китай.

Всичко започва през юли 1999 г., когато полицията съобщава чрез високоговорители, че практикуването на Фалун Гонг е „незаконно“ и започва да извършва масови арести на последователи на практиката. Китайски юристи изтъкват, че в Китай това се прави без каквото и да било законово основание.

Едно от обясненията за преследването е, че комунистическата партия възприема духовната група, следваща принципите на Истинност, Доброта и Търпение, като заплаха за идеологията на партията. Според официална статистика на китайското правителство от 1999 г., броят на практикуващите Фалун Гонг надвишава броя на партийните членове. Последователи на практиката стават служители на силите за сигурност, военни ръководители и високопоставени партийни чиновници.