Лотария (в) България

1
Добави коментар
vladyy
vladyy

Да си оправиш живота с един удар? – Може. Напоследък в България се наблюдава странен „разцвет“ на числовите и лотарийни игри, който намира добра почва у лековерните и наивни българи, пише в коментара си за „Дойче веле“ Мирела Иванова.

“Преди броени дни пред Парламентарната комисия по младежта и спорта министър Красен Кралев споделя намеренията си да се създаде изцяло нов Закон за спорта, като споменава и необходимостта от конкретизиране на статута на тотото”. Добре опакована в административно-служебен жаргон, тази новина всъщност не казва много за идеята спортният тотализатор отново да си върне монопола върху числовите игри.

По инерция Българският спортен тотализатор все още удържа някакво местенце в съзнанието на българите като източник на неочакван късмет, като позволен от държавата и не-рисков хазарт, като ненапрегната възможност да реализираш финансов удар.

Тотомилионерите се превръщат в бързопреходни медийни звезди, а в България този тип сеир също носи дивиденти. Един бегъл поглед назад ни подсеща и за няколкото знакови и ожесточени битки около участта на тотото, и най-вече на издигнатите за негови “вождове и оглавители”.

Роди ме мамо с късмет…

Но ето на, че на хазартния мегдан се появяват нови агресивни борци, новите числови игри “зарибяват” неконтролируемо и масово съзнанията, облъчват тънещите в нищета и леност българи с примамливостта на милионите, които да им “оправят” живота.

Отвсякъде сияят лица на агитиращи и спечелили, които някак непосредствено внушават, че само лотарията, случайният и еднократен късмет са начинът да се замогнеш тук, да се сдобиеш с имане и слава, макар и да си обикновен човек, и защо ти е да учиш, да се трудиш, образоваш, блъскаш, щом има толкова лесен и сигурен начин като попълването на няколко числа – и бинго завинаги… Съществуването в България тъй или инак е лотария, законите, правилата и йерархиите са без значение: направи своя удар, реши съдбата си!

Не е голяма философия да заложиш въдици с толкова примамлива стръв над море от поддържани невежество и хаос, затова и расте броят на числовите игри и играчи. Да не пропускаме и специалните привилегии, на които се радва хазартът в страната: преференциалните данъчни ставки, например.

Кои ще са печелившите числа на Кралев?

Прав е министър Кралев, когато твърди, че “тотото е в неравнопоставено положение”. То отделя средства за издръжката на спорта, “докато другите оператори на числови игри не го правят”. Какви мерки ще бъдат взети и как ще се регламентират в един нов Закон за спорта, предстои да видим…

Скептицизмът основателно ни бе присъщ и преди година, когато Йордан Цонев и Георги Кадиев яростно спореха по поправките в Закона за хазарта, говореше се за изваждането от черната икономика на залозите по интернет и витаеше сумата от 1 милиард годишно. Но какъв милиард, къде, кога, кому и как и досега не се е изяснило публично.

Инак е най-естествено държавата да упражнява строг контрол върху хазарта чрез специално създадената за целта Комисия по хазарта и дори “да препира” законово тъмните пари на порока, влагайки ги в нещо светло, като култура и изкуство например.