Иде.ли? – Отворено писмо на вестник България – Чикаго до премиера г-н Бойко Борисов

14
Добави коментар
pavka14
pavka14

Отворено писмо на вестник България – Чикаго до премиера г-н Бойко Борисов

21.08.2009 г. Вестник България

Уважаеми г-н Борисов,

Обръщаме се към Вас в качеството ви на министър председател на Република България, като искаме да ви пожелаем държавническа мъдрост и успех в поетата от вас нелека мисия за промяна на страната ни в името на нейното добруване и просперитета на нейните граждани.

Наистина е твърде рано да се правят оценки за вашето управление, тъй като вие и вашето правителство току що поехте кормилото на държавата. Но още първите стъпки на сформирания от вас кабинет доказаха, че той е съставен от професионалисти, които със своето принципно политическо и професионално поведение ще се борят непримиримо със злободневните проблеми на България. Ние напълно подкрепяме и изразяваме своето задоволство от предприетите лично от вас и от вашите министри първи управленски стъпки, насочени към прекратяване на злоупотребите (управленски, финансови, кадрови и т.н.) и корупционните практики, които бяха запазена марка на предишното правителство.

Ето защо си позволяваме да се обърнем към вас и да изразим нашето становище относно целесъобразността на изразходването на средства от Генералното консулство на Република България в Чикаго.

Генералното консулство в Чикаго бе създадено през 2005 г. Безспорно, това е една голяма придобивка за българските граждани, живеещи в огромния мегаполис, защото то обслужва 14 щата. Тъй като, както сами знаете, на територията на Чикаго и неговите квартали живее може би най-голямото българско население извън пределите на България, съществуването на тази институция тук е наистина наложително за обслужване на нуждите на българските граждани.

Спорен е обаче начинът, по който се изразходват средствата от държавния бюджет, които са предвидени за поддържането на консулската мисия в Чикаго. Убедени сме, че случаят в Чикаго не е изолиран, а той е представителна извадка за цялостното поведение на дипломатическите представителства на България зад граница.

Конкретните мотиви за нашето становище за нецелесъобразното (а защо не и незаконосъобразно) изразходване на държавните средства от Генералното консулство в Чикаго са следните:

1. Генералното консулство в Чикаго е разположено на най-скъпата улица в града – Michigan Avenue, в така наречения Downtown, в съседство с една от световно известните сгради, символ на града – небостъргача John Hancock. За всеки, посетил града, веднага ще стане ясно, че малката и бедна България поддържа неоправдано висок стандарт на живот за своите държавни служители в един от най-скъпите градове в света. Не разполагаме с конкретни данни какъв наем се заплаща от българската държава за помещението, където e разположено Генералното консулство, защото тези данни са „секретна“ информация. Многократно сме задавали този въпрос на служители от консулството, но единственият отговор е бил, че Генералното консулство е лицето на България и затова тя трябва да бъде представена по подобаващ начин. Имайки предвид цените на имотите и на наемите в конкретния регион, където е разположено консулството, само за заплащането на наема на това помещение се изразходва баснословна сума. Само за периода от създаването си през 2005 г. досега, ако тази сума бе използвана за изплащане на имот, разположен в по-евтин квартал, българската държава би изплатила този имот и той сега би бил нейна собственост.

Тъй като България не притежава собствен имот в Чикаго, българските служители, работещи в консулството, също живеят под наем, заплащан с държавни средства. Но тук отново е проявена недалновидност или по-скоро престъпна небрежност при изразходването на парите на българските данъкоплатци и всички служители и техните семейства обитават апартаменти, също разположени в най-скъпата част на Чикаго. Може би отново в името на изграждането на положителен авторитет на България пред света.

2. Разположението на българското консулство в Чикаго буди недоумение не само заради финансовата му неизгодност. Създадено, за да обслужва българите, то би трябвало да е ситуирано там, където е съсредоточена най-голямата наша общност. Противно на това, Генералното консулство е неудобно за българите поради своята локация и отдалеченост. За да може да го посетят, те трябва да загубят поне половин ден, за да могат да стигнат до там, преодолявайки натовареното автомобилно движение, да намерят паркинг, да се придвижат пеш до сградата на консулството и след това, имали щастието да получат необходимото обслужване, да се върнат обратно до кварталите, където живеят. Неудобството се засилва и от факта, че цените на паркингите в района са много високи (минималният е 35 долара) и практически се получава, че за да бъде обслужен в консулството, един средно статистически българин изгубва работната си надница за два дни.

3. Финансовата нецелесъобразност на българското консулство в Чикаго се поражда и от броя на персонала, който работи в него – генерален консул, консул, шофьор и трима служители с техните семейства. По непотвърдена информация, която лесно може да бъде проверена от вас, тези 6 души средно на ден са обслужвали по 8 – 10 човека. Наистина това е голяма натовареност – да обслужиш по 1 или двама човека на ден. Напълно достатъчни за извършването на тази дейност са двама души, които да поемат цялостното обслужване на българските граждани. Според нас много добър вариант е назначаването на почетен консул, който да извършва тази дейност или пък избирането му от средите на българската имигрантска общност. Такъв човек ще бъде много по-полезен, отколкото „парашутистите“, изпратени да изпълняват партийната повеля зад граница. Защото той ще познава конкретните нужди на българите и по адекватен начин ще разрешава техните проблеми.

4. Приемното време на консулството за работа с граждани също буди недоумение. То е от 10 до 13 часа – само три часа, което е крайно неудобно и недостатъчно. Само ако чиновническият манталитет бъде преодолян, българските граждани извън граница биха повярвали, че държавата наистина се интересува от тях и техните нужди и иска да им помогне. Но с приемно време само от 3 часа дневно е трудно да се повярва в добрите намерения на българската държава.

5. Обслужването на българските граждани е затруднено и от множеството официални почивни дни на дипломатическата ни мисия. Както е видно от уебсайта www.bgconsulchicago.net, тя почива както на официалните празници на Република България, така и на тези на САЩ. За 2009 година броят на тези почивни дни е цели 20! Разбираемо е защо се почива на българските празници – защото като официален представител на българската държава генералното консулството е подчинено на българските закони. Но спазването и на американските национални празници е разхищение, което не може да бъде оправдано само с уважението към традициите на страната – домакин. Още повече, че българските граждани, които почиват на тези празници, могат да се възползват от това и именно в тези дни да използват услугите на консулството.

6. Според нас е необходима цялостна финансова проверка на предишния мандат в Генералното консулство в Чикаго. Трябва да се проверят изразходваните средства за служебните автомобили; за бензин; за представителни разходи; за наем на помещението на консулството и тези, които се използват за жилища на служителите; за провеждане на отделни мероприятия. Според нас е срамно и обидно за българската общност тук, че от създаването на дипломатическата мисия в Чикаго от 2005 г. досега българското консулство не е предвидило средства за честването на нито един национален празник на България, за провеждането на нито едно мероприятие, свързано с общността. Напротив – тя, общността, е търсена многократно за събиране на средства, с които консулството да „отчита“ провеждането на своите мероприятия. До този момент обаче за изразходването на тези средства не са представени никакви отчетни документи.

7. Необходима е и проверка на процедурата, по която се назначават дипломатическите представители не само в Чикаго, но и навсякъде по света. Недопустимо е назначаването на тези служители да става по партиен принцип или като благодарност за извършени услуги към органите за сигурност. Недопустимо е също така да бъдат назначавани като представители на държавата и хора със съмнителна или опетнена морална репутация. Всеизвестен е фактът, че правителството на Сергей Станишев заложи капан на вашето правителство, назначавайки в последния момент и без необходимото оповестяване свои хора, които да укрепват тяхната власт и да подготвят почвата за следващата им изборна победа в чужбина. Случаен ли е фактът, че имената на тези хора бяха крити до последния момент и всички научиха за тях едва след като въпросните служители се представиха на новите си местоназначения?

Дипломатическата служба е едно почетно и престижно занятие, щедро платено (заплата, жилище, автомобил и т.н.) от българския данъкоплатец. Ето защо той има право да знае кой е неговото лице пред света.

Необходимо е всички тези назначения да бъдат преразгледани и отменени, ако се докаже и най-малката следа на непочтеност, некомпетентност, корупция или непрофесионализъм на кандидата. За да може наистина България да бъде представена пред света с най-достойните си българи, по най-подобаващия начин, а не както сега – чрез лукса и разхищението на нейните дипломатически представители.

България ще се представи по-достойно пред нейните партньори, ако тези пари вместо за лукс и разкош на определена категория лица бъдат пренасочени по законоустановения ред към по-благородни каузи – за българските училища, детски градини, домове за сираци и стари хора, инфраструктура…

Като носител на мандата на изпълнителната власт в Република България, ние ви призоваваме да се преразгледа основно дейността на Министерството на външните работи; на Агенцията за българите в чужбина, на дипломатическите ни представителства зад граница. Първоначалните стъпки на вашето правителство са добър пример за вслушване в гражданския глас. Надяваме се вашите следващи стъпки да бъдат цялостна ревизия на дейността на посочените по-горе институции, необходимостта от тяхното съществуване, за да могат българските граждани в чужбина да бъдат третирани подобаващо като част от българския народ. А България да заеме своето достойно място сред правовите държави в света.

Дошло е време за промяна. Нека всички заедно положим усилия, за да я дадем на България и на българите.

Бог да е с вас!
Бог да пази България!

Вестник България – Чикаго