10 от най-полезните храни

20
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Лято е, а това е е сезонът, в който и жените, и мъжете се впускат в неравна битка с натрупаните през студените дни подкожни тлъстинки. На помощ в този момент идват ценните съвети на онези диетолози, които могат да ни дадат най-точната рецепта как, без да гладуваме и с минимални усилия, да свалим излишните килограми. Тук някъде се намесват и полезните храни, обявени от учените за най-добрия приятел в едно подобно начинание.

Естествено няма 100% точни критерии за определянето на най-полезните храни. Тези, които попадат в класацията на 10-те най-полезни, обаче са истински доставчици на жизнена енергия, като освен това са пълни с витамини, антиоксиданти и други ценни хранителни вещества. За тях специалистите по хранене и диети твърдят, че, ако заместим някои от вредните храни, които сме свикнали да ядем ежедневно, с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.

1. Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които имат няколко отлични здравословни ползи, като най-важните са, че понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Тайната на известната средиземноморска диета е, че хората в тази част на света си набавят предимно мононенаситени полезни мазнини, като тези в зехтина, и по-малко наситени и транс мазнини, което води до по-ниска заболеваемост от сърдечни заболявания, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и астма. За да се възползваме от пълните ползи от зехтина, е добре да купуваме екстра върджин – той съдържа най-много полифеноли и е най-малко преработван.

2. Пълнозърнест хляб и ориз

Много хора избягват въглехидратите, защото според общото мнение от тях се дебелее, но те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Не трябва да забравяме и за продуктите от натурални зърна, които съдържат много растителни влакна. Те помагат да се намали нивото на холестерола, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са жизнено важни и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко активни.

3. Кисело мляко

Всеизвестен факт е, че киселото мляко родно производство съдържа доста полезни бактерии, които помагат за поддържането на имунната система, борят се с инфекциите и подобряват здравето на храносмилателната система. То помага и за предпазване от остеопороза и понижава риска от високо кръвно налягане. Също така е отличен източник на калций и витамини от група В. Важно е обаче да избираме нискомаслено кисело мляко без много високо съдържание на подсладители. Имайте предвид, че обикновено овкусените млека са пълни със захар. Затова винаги трябва внимателно да четем етикетите.

Виж още в сайта „10-те най“ >>.

Коментари

коментар(а)