Здравословно хранене по време на бременност

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Здравословният начин на живот е от ключово значение както за поддържане на здраво тяло, така и за постигане на добра физическа форма, особено при бременните жени.

Когато една жена обаче разбере, че е бременна, в съзнанието ѝ се заражда мисълта, както впрочем и в това на близките ѝ приятели и роднини, че за да бъде бебето здраво, тя трябва да се храни по-обилно, така да се каже, от преди.

Някои дами пък прибягват към различни програми, включващи предимно нискокалорични храни, свежи плодове и зеленчуци, която практика всъщност се оказва доста успешна и е дори доказана от множество изследвания.

Объркването идва най-вече от факта, че по време на бременност настъпват хормонални промени, които неминуемо се отразяват освен върху емоционалната стабилност на бременната дама, но и върху апетита ѝ.

Благодарение на този факт и прекалените усилия от страна на близките на бременната да я охранят добре, именно резултират в рязко покачване на теглото ѝ.

Всъщност „овладяването“ на странния изблик на непрекъснат глад може да бъде сравнително лесна задача с помощта на правилната програма за отслабване, залагаща на балансирано и здравословно хранене.

Дотук се оказва, че съществена разлика между начина на хранене при мъжете и жените, дори по време на бременност, почти няма. Хранителните навици на майката, доказано хиляди пъти от множество изследвания, се отразяват пряко върху здравословното състояние на плода.

Този факт със сигурност би бил доста тревожен за онези дами, които генерално не обръщат внимание на подобни размисли върху здравословното хранене и неговото благотворно въздействие върху човешкия организъм.

В случай, че бъдещата майка досега е нямала добри хранителни навици, то сега, бидейки в този период от живота си, е време не само леко и временно да ги промени, но да изгради изцяло нови здравословни такива, с които след това да закърми и детето си.

Избор на храни по време на бременност – съвети

качествена биопродукция  – свежи плодове и зеленчуци, сурови ядки, биомесо, нерафинирани пълнозърнести храни, бобови култури, семена – такива, които са лишени от силно токсични вещества, хормони, антибиотици, диоксин и прочее.
редуциране на животинските протеини за сметка на растителните – консумирайте умерено протеини от животински произход като млечни продукти и месо, които са богати откъм мазнини, тъй като те водят до повишаване нивата на лошия холестерол, давайки зловредно влияние върху сърдечно-съдовата дейност и нервната система.  Освен това прекомерната употреба на протеини (белтъци) от животински произход поставя под риск здравето ви от развитие на подобни сериозни здравословни проблеми, включително и отключване на диабет и някои видове рак.
готвене с нерафинирани, чисти мазнини – биомасла, студено пресован зехтин, нерафинирано, биоолио
постните меса са за предпочитане пред например свинското и агнешкото, които са пакетирани със значително количество наситени мазнини за сметка на пилешкото, птичето, заешкото и др.
консумацията на риба, морски дарове, зехтин, както и други храни, които са източници на ненаситени мастни к-ни е от съществена значимост за поддържането на здрав организъм и добра фигура дори по време на бременност.