Гърците изтеглили 1 млрд. евро от банките за два дни

0
Добави коментар
oshog
oshog

Само за два дни отливът на депозити от гръцката банкова система е надхвърлил 1 млрд. евро. Това разкриват пред Ройтерс трима висши служители от гръцкия банков сектор само седмица преди да изтече крайният срок на спасителната програма на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Размерът на изтеглените парични средства отново е на нивата, отчетени преди парламентарните избори в страната на 25 януари. В сряда сумата е надхвърлила 500 млн. евро, в четвъртък също. Гърците теглят пари от банките поради неизвестните около бъдещето на страната в еврозоната.

Атина се бори да сключи нова сделка за финансиране с кредиторите преди крайния срок, който е 28 февруари. Гърците са изключително нервни и заради предстоящия тридневен уикенд. Спомените за наложените в Кипър капиталови ограничения именно през подобен дълъг уикенд през 2013 г. са още живи, коментира един от висшите банкери, въпреки че кризата в Кипър бе различна. Тя бе причинена от фалит на банка.

Понеделник, 23 февруари, е почивен ден в Гърция поради честването на Сирни заговезни. Правителството, което бе избрано заради обещанията си да сложи край на мерките за строги икономии и да отхвърли спасителната програма, отрича да планира налагане на капиталови ограничения.

Но държавите членки на еврозоната, водени от Германия, настояват Атина да се придържа към всички обещания по линия на програмата и да извърши икономически реформи.

Сумата на изтеглените от банките средства е близка до тази за януари. Тогава 12 млрд. евро напуснаха системата, а темпото се забави през февруари, отбелязват банкерите.

Част от гърците влагат изтеглените средства в сейфове или ги съхраняват в домовете си. Други инвестират парите си във фондове на паричния пазар или в облигационни фондове в чужбина. Трети пък купуват злато. Всички се опасяват, че правителството може да им забрани да теглят средства. Според тях това ще бъде първата стъпка по подготовката на страната за излизане от еврозоната, ако преговорите претърпят провал.

През 2013 г. Кипър затвори банките си за близо две денонощия заради разразилата се банкова криза. Страната остава член на еврозоната и все още не е премахнала някои капиталови ограничения.

Всичко за Гърция четете тук