И накрая…щипка сол…: Домашна боза

1
Добави коментар
desislava.encheva1
desislava.encheva1

Продукти за домашна боза:
1чч брашно/за вариант без глутен и автентичен вкус-брашно от просо/
1чч захар/може и кафява захар/
2литра вода
1чч закваска-купешка или домашна боза,а може и да си приготвите закваска няколко дни по-рано
  Брашното се слага в съд на котлона и се препича с непрекъснато бъркане ,за да не загори.Готово е когато придобие приятен бежов цвят.Снема се от котлона и се оставя в съда да се охлади като се разбърква от време на време,защото докато съда е горещ процеса с препичането му продължава.Щом е напълно охладено към него се добавя захарта и постепенно с постоянно разбъркване водата.Целта е да не се получат бучки.Щом цялото количество вода се усвои ,се връща на котлона да заври,когато това стане се оставя за  10 мин. да поври с непрекъснато разбъркване.Готовата боза се сваля от котлона и се оставя да се охлади напълно.Прибавя се готовата закваска-1чч боза и се разбърква отново добре.
  Разбира се,ако нямате готова боза за закваска,може да си я приготвите сами ,но ще трябва да изчакате да ферментира няколко дни.Приготвя се от 3-4 сл препечено брашно,3-4 сл захар и чаена чаша вода.По съвсем същия начин ,както описах по-горе,се приготвя и закваската и самата боза.
  Така приготвената боза се пресипва в подходящи прозрачни съдове и се оставя да ферментира някъде на светло и топло място,в не затворени съдове,а само покрити с кърпа.Разбърквайте я от време на време. След ден,два ще имате на трапезата си чудна домашна боза без всякакви известни и неизвестни комбинации на Менделеевата таблица.А каква чудна закуска е комбинацията баничка с боза-просто „класика в жанра“,а щом заложим на домашния и вариант ще е не само вкусна,а дори и здравословна.Разбира се в сравнение с това,което се предлага по закусвалните .

А сега едно /НЕ/лирическо отклонение
Според европейците Ориента започва там, където се произвежда и консумира боза.България е единствената страна, производителка на боза в ЕС . Обичана или отричана бозата е част от нашата балканска,българска култура.В различните балкански страни тя се произвежда от различни зърнени култури – пшеница, царевица, ръж, ечемик, просо и др. В резултат и получения продукт се различава по консистенция и качества. У нас бозата отдавна се произвежда от по-евтината и по-достъпна пшеница. При изпичане на брашното значителна част от нишестето се превръща в по-простите въглехидрати – декстрини, които ферментират значително по-лесно,затова и за ден-два е готова.Освен това бозата е още едно доказателство за това на какво уникално място живеем.Любопитен факт е, че млечно-киселите бактерии на бозата, също както и лактобацилус булгарикус, се срещат само в нашия регион.
А бозата освен вкусна и питателна … е даже и романтична!!!
Чували сме или пък прочели някъде за сладкарничките,онези едновремешните,в които с тулумичка,преседнала на гърлото и мустачки от боза,нашите майки,бащи или баби и дядовци са
споделяли своите първи любовни трепети.
“ -Една боза от шест стотинки…“  – просто култова реплика от филма „Момчето си отива“

А днес бозата е незаслужено пренебрегвана,отричана.
С „боза“ наричаме всичко посредствено,некачествено,без особена стойност.Самата дума произлиза от персийски- buze, което значи „просо“.
 Истината е,че идеята за този пост дойде точно от преносния смисъл на думата „БОЗА“ .Откакто интернет е неразделна част от ежедневието ни отвсякъде и постоянно сме заляти с информация и идеи,в голяма си част абсолютно неприложими,непълни,недостоверни,а най-потресаващото/за мен поне/-присвоени/разбира се,че е меко казано/.За краткото време откакто списвам този блог станах доста чувствителна на „ВЯРНО С ОРИГИНАЛА“.В желанието си да сме различни,станахме май по-еднакви от всякога.
Затова -дали ще се паля или примирявам пред подобни „присвоявания“-няма никакво значение.Това едновременно 
 ме обижда-защото съм вложила труд,но и ме ласкае-защото е оценен труда ми,макар и по този начин.
 А на тези,които си ще си помислят:
„Запомни едно – бозата ми, 
е много по-добра от бозата ти.“ 

Казвам :“НАЗДРАВЕ!!!“ с чаша чудна домашна бозичка!!!