Порода Сова

1
Добави коментар
wenip
wenip

Откакто имам съзнателен спомен за себе си като човешко същество обичам да спя. Много. Подуващо много. Безсрамно. До 12 на обяд, ако може и до 13. Ако не ме е срам чак пък толкова. Не знам що е изгрев. Почти никога не съм го виждала тоя феномен. Или ако съм, то е било с половин око, мимоходом, през кривотията на недоспалите ми сухи очи, по пътя към студиото на радиото за сутрешен блок. Само по заместване, щото през всичките си съзнателни години радио-ефир съм водила следобедни предавания. Задължителното ставане за училище и университета не го броя. При всяко будене стрелях от упор. С думи, погледи и малко реч. Ще я спестя тук. Думата ми е за мене-подобните, за хората, порода сова. Познавам ги добре и въпреки различията ни, има нещо, което ни обединява. Кръвта ни тече по подобен начин. От долу нагоре. Ако така врътнем денонощието си, че да можем да си позволим лукса да работим от обяд нататък, ние развихряме цялата пълнота на творческата си щуротия и идейност. Някъде в ранния следобед започва да ни идва музата в реалния си размах. В късния следобед сме фурии, а вечерта е нашето царство небесно. Да творим, пишем, анализираме, рисуваме, пеем, танцуваме, живеем.

Какво обединява совите: Това са хора – творчески личности. Според учени от Catholic University, по-вероятно е нощните хора да ви дадат нестандартно и творческо решение. Повече отколкото рано ставащите чучулиги.

Аз не предпочитам да ползвам глуповати щампи от рода на : тези са по-умни, а другите – по-глупави. Но Сатоши Каназава, учен от London School of Economics and Political Science, открива връзка между интелигентността и ежедневното поведение. Според него по-умните деца обичат да стоят до късно и да спят до късно. До подобни изводи стигат и група млади американски учени.

Проучване на University of Madrid сочи, че совите имат по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Редно е да споменем обаче, че чучулигите по-често постигат по-висока образователна степен. По думи на Кристоф Рандлер, професор по биология в University of Education in Heidelberg, чучулигите са по-активни, поради което имат по-големи шансове за успех в живота.

Дали заради поспаланковия си навик или не, не знам, но совите са в по-добра физическа форма от чучулигите. Това си има обяснение. Чучулигите стават рано, рано са дейни и продуктивни, а с напредването на деня силите им отслабват. Според учени от University of Alberta, провели тестове с хора от двата хронотипа совите са просто с изместено време на продуктивност, поради което във втората половина на деня са в своята върхова форма.

Да взема да спестя от името на всички сови недоразуменията в интимния живот с партньор – чучулига. Ами тежко е напасването, честно. Много тежко. Не, че няма да ни събудите за ранни любовни ласки. Ще. Обаче не бих се заклела, че ще разполагате с цялата ни совешка наличност. Ако ни искате докрай, без резерви, без едно наум, с всичката фантазия и освободеност, изчакайте да се събудим, дайте ни нощите! Ще си струва, повярвайте. Нека направим още едно важно уточнение след всичко казано обаче. Какъвто и да е вашият хронотип, истинският ви потенциал и устойчивост могат да се разгърнат само в случай, че денят и работното ви време са така организирани, че да не се налага да работите в точно обратните на вашия натюрел часове. колаж: Ели Маринова