Понички

37
Добави коментар
naskoki
naskoki

Необходими продукти:

за тестото с мая (козуначено): 600 г брашно, 90 г захар, 90 г масло, 2 лъж. ром, 40 г мая, 5 жълтъка, 5 г сол, кора от 1/2 лимон, 300 г мля­ко, 60 г. брашно за разточване.

други продукти: 200 г мармелад, мас или олио за пържене, пудра захар за наръсване.

Начин на приготвяне:

От тестото с мая, приготвено според упътването по-долу (или готово от магазина), се разточва лист, дебел около 1 см. Върху едната половина само се отбелязват кръгчета, като в средата на всяко от тях се слага мармелад. От друга­та половина се изрязват кръгчета, които се поставят върху отбелязаните вече кръгчета с мармелад и краи­щата им леко се притискат. Едва след това се изряз­ват и долните кръгчета. Така получените понички се поставят върху кърпа, наръсена с брашно, така че дол­ният кръг да бъде отгоре. Покриват се с кърпа и се оставят да втасват. Втасалите понички се пържат от двете страни в сгорещено олио или мас, след което се оставят да се изцедят ог мазнината. Като поизстинат, се наръсват с пудра захар. От посочените продукти се правят около 30 понички.

ТЕСТО С МАЯ (КОЗУНАЧЕНО)

В малък съд се натрошава маята, прибавя се 1 лъжи­чка захар, малко студено мляко, разбърква се, след кое­то се прибавя брашно до получаване на рядка кашичка. Разбърква се добре с дървена лъжица и се наръсва отгоре с брашно, след което се покрива с кърпа и се оставя да втасва. Маята е готова тогава, когато уве­личи обема си почти двойно и слоят от брашно се на­пука силно. Към втасалата мая се прибавят леко зато­пленото брашно и сместа от разбитите жълтъци, захар, сол и лимонова кора. С останалото леко затоплено мля­ко се замесва тесто, като накрая се прибавя и разто­пеното масло. Измесва се добре с дървена лъжица, до­като тестото стане гладко. Оставя се за малко да вта­са на топло място. След това леко се размесва и се оставя отново да втасва.