Ние, жените, го можем! – Edna.bg

5
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Патриша Аркет

Снимка:
Getty/Gulliver

Състоялата се в неделната вечер церемония по връчването на 87-ите награди „Оскар“ бе бляскава и изпълнена с емоционалните речи на актьорите, които имаха възможността да вземат думата на сцената.

Сред всички трогателни думи, които прозвучаха по време на звездната нощ, най-открояващо бе словото на 46-годишна актриса Патриша Аркет, която получи приз за Най-добра поддържаща роля във филма „Юношество“.

В своя призив, отправен от сцената на „Долби тиътър“, талантливата актриса с вълнение благодари на всички свои близки и роднини, които са били с нея и са я вдъхновявали.

Речта продължи с трогателните думи на звездата за борбата за равни права.

От сцената Патриша апелира за изравняване на везните между половете и установяване на равноправие за жените в САЩ:

„За всяка жена, която е раждала, за всеки данъкоплатец и гражданин на тази нация. Борихме се за равни права на всички останали. Дойде нашето време да получим равно заплащане и равни права за жените на Съединените американски щати!“

Любопитен факт е, че актрисата отдадено се занимава и с благотворителност. През последните години в нейна лична кауза са се превърнали инициативи за подпомагане на засегнатите от земетресението в Хаити през 2010 г., екологични дейности в страни от третия свят, защита на бездомните животни, кампании за информация и превенция за рака на гърдата.

Чувствената ѝ реч можете да видите в следващото видео:

Въпреки че събитието има развлекателен характер, много от известните личности през годините са използвали арената, за да споделят гледната си точка по важни социални и глобални проблеми. Темата за правата на жените не се засяга за първи (а и навярно не и за последен) път по време на връчването на наградите „Оскар“.

Изявлението на Аркет бе обявено за най-запомнящия се момент от тазгодишната церемония и бе посрещнато от публиката с бурни овации. Най-активни в аплодисментите бяха Мерил Стрийп и Дженифър Лопес.