Китайски адвокати настояват за освобождаване на последователи на Фалун Гонг

6
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

Седем адвокати, защитници на девет привърженици на традиционната китайска практика Фалун Гонг, настояват за незабавно освобождаване на своите клиенти и признаване, че да практикуваш Фалун Гонг в Китай не е противозаконно.

Деветимата са арестувани на 17 август 2014 г. в град Цанджоу, провинция Хъбей. Заедно с тях са задържани още 40 практикуващи Фалун Гонг. Всички те участвали в конференция за споделяне на опит в самоусъвършенстването.

На 22 септември срещу деветимата е предявено стандартно обвинение: „нарушаване на държавните и административни закони чрез създаване и използване на организация със сектантски и еретически характер.“ (Член 300 от Наказателния кодекс на Китай)

Полицейско управление Юнхъ предава делото в районната прокуратура в началото на януари 2015 г., откъдето го връщат заради липса на доказателства. На 16 януари делото е предадено повторно в прокуратурата, откъдето в момента се чака решение.

Семействата на арестуваните привърженици на Фалун Гонг наемат седем адвокати. Адвокатите пишат неколкократно молби до полицейския участък и прокуратурата за закриване на делото, тъй като липсва каквото и да било престъпно деяние.

Адвокатите пледират, че: първо, свободата на вероизповедание е гарантирана на гражданите на Китайската народна република с Конституцията. И второ, по време на продължаващите над 15 години репресии срещу Фалун Гонг в Китай, няма нито един документ на компетентен орган, в който се казва, че практиката е забранена в качеството ѝ на „зла секта“. В списъка със забранени секти на Министерството на обществената сигурност, Фалун Гонг не фигурира.

След като прокуратурата връща делото първия път, полицаите извършват обиски по домовете на арестуваните практикуващи Фалун Гонг, за да намерят „доказателства“ за „престъпленията“ им. Адвокатите декларират, че при обиските са открити единствено лични вещи, и че те не са доказателства за извършени престъпления.

„Тези хора са арестувани само заради това, че се събират заедно и обсъждат въпросите на своята практика по мирен начин“, пише в защитата единият от адвокатите.

„Те не притежават каквито и да било оръжия или опасни предмети. Темите на разговорите им не са заплаха за обществото. Обвиняват ги във възпрепятстване изпълнението на законите. Не е ясно кои точно закони и как именно възпрепятстват тяхното изпълнение. Тези хора не са извършили каквото и да било престъпление и трябва да бъдат освободени незабавно.“

Привържениците на Фалун Гонг са най-многобройната група затворници на съвестта в Китай, според международни правозащитни организации. Преследването им от страна на китайската комунистическа партия е сред най-мащабните и жестоки преследвания в историята.

Според непълна статистика на световния уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org, само през 2014 г. в Китай са арестувани 6 414 привърженици на духовната практика, 983 са получили затворнически присъди, а най-малко 91 практикуващи са загинали в резултат на изтезания и тормоз.

Духовната практика Фалун Гонг (още известна с името Фалун Дафа) получава широка известност в Китай в началото на 90-те години на миналия век заради положителния ефект върху здравето и съзнанието на хората. През 1999 г. китайското правителство установява, че между 70 и 100 милиона души практикуват Фалун Гонг, много повече от членовете на комунистическата партия. От страх за властта си, бившият партиен лидер Дзян Дзъмин започва репресии срещу Фалун Гонг, ангажирайки целия пропаганден апарат на партията. Почти всяко китайско семейство е пострадало от това преследване.

В административни райони на Китай като Хонконг и Макао и държави с китайско население като Тайван, Фалун Гонг не е преследван, тъй като там китайската комунистическа партия няма пряк контрол. Близо един милион души практикуват Фалун Гонг в тези региони.