Как да се утвърди марката „Made in Bulgaria“?

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Как да се утвърди марката „Made in Bulgaria“?

„Магията на българския фолклорен танц завладява целия свят?“
А, защо не?
Нека всички да помогнем това да стане реалност!

*Kонкурсът RICHMART VINTAGE подкрепя дизайнери и състави за народни танци с общ награден фонд 15 000 лв.

На 25 февруари (сряда) в Пресклуб БТА се състоя пресконференция по повод проекта RICHMART VINTAGE, който обединява потенциала на българския фолклор и българската индустрия. В пресконференцията участваха:

МАРТИН ЙОРДАНОВ – бизнес консултант, предприемач и собственик на компанията за мъжки костюми по поръчка „RICHMART“

ХРИСТО ДИМИТРОВ – консултант на проекта RICHMART VINTAGE, хореограф и режисьор и продуцент на много проекти в българския национален фолклор – Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Международен фестивал на фолклорната носия в град Жеравна и национален събор „Войводска среща“.

ДЕАН МАНЕВ – директор на „MEN’S FASHION CLUSTER“ (МЕНС ФЕШЪН КЛЪСТЕР)

АЛФРЕДО ТОРЕС – танцьор и хореограф от Куба

ФОРМАЦИЯ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ RICHMART

ПРОФ. ЛЮБОМИР СТОЙКОВ – консултант на проекта и водещ на пресконференцията.

Г-н Мартин Йорданов представи основните цели и обхват на проекта RICHMART VINTAGE. Идеята е във времето и с общи усилия на различни нива проектът да се превърне в мащабна кампания за популяризиране на българския фолклор по света.

Деан Манев представи конкурса RICHMART VINTAGE (част от проекта) в подкрепа на българските фолклорни танци и мода с общ награден фонд 15 000 лв. Христо Димитров от своя страна разгърна идеята за потенциала, уникалността и богатството на неравноделните размери и как българските народни танци могат да станат популярни в чужбина също като салсата и др.

Сътрудничеството на Мартин Йорданов и Христо Димитров започва през 2010 година и постоянно се развива. Алфредо Торес на свой ред отбеляза, че подкрепя проекта, защото харесва естетизма на българския фолклор и като цяло идеята е много съвременна с поглед към бъдещето. Част от пресконференцията беше и атрактивна демонстрация на шопско хоро върху салса музика, която направиха Алфредо Торес и Формация RICHMART.

Участниците отправиха призив към отделни хора, фирми и интитуции да подкрепят проекта, като всеки според възможностите си, се включи в реализирането на идеята. Част от предложенията са:

на 24 май (неделя) емигранти и българи в чужбина да направят клип как танцуват български народни танци и да ги качват в интернет, което да обхване максимално много хора и да се отрази от медиите.

известни личности да поемат предизвикателството да запишат кратко видео как танцуват народни танци и да качат видеото в интернет (подобно на поливането с кофа ледена вода)

да се купуват повече български продукти, за да се подпомага българската индустрия и др.

ПРОЕКТЪТ RICHMART VINTAGE

Цели:

Да се утвърди марката „MADE IN BULGARIA“. Всички български индустрии да се обединят в една обща цел и да покажат своите предимства на световния пазар. Българските фолклорни танци и мода могат да спомогнат много със своята атрактивност за реализацията на този проект:

– В България има над 1000 хореографи и над 100 000 танцьори на фолклорни танци, които танцуват в професионални, самодейни или любителски състави.

– Българската модна индустрия има над 150 000 работещи в около 3500 предприятия. В българските фабрики се произвеждат колекциите на много световноизвестни марки.

Утвърждаването на марката „MADE IN BULGARIA“ би спомогнало за подобряване на икономиката в България. По този начин ще се запазят съществуващите работни места и ще се открият нови такива.

Да се популяризират българските фолклорни танци в световен мащаб. Да се даде възможност на МАГИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦ ДА ЗАВЛАДЕЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ!

Българският фолклор е най-богатият в ритмично отношение фолклор в света. Той се явява важен принос в музикалната култура на Европа и света. Това невероятно богатство не трябва да остава скрито. Българският фолклор е това, в което България е световен лидер.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ПОРАДИ НИСКОТО НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ, В БЪЛГАРИЯ ПОСТОЯННО СЕ КОПИРА МУЗИКА ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ – „стара градска музика“ – копие на музиката от Германия, Чехия, Унгария, Франция, „естрада и забавна музика“ – копие на музиката от САЩ, Италия и Англия, „чалга“ – музика от гръцки, сръбски и цигански ритми. А ГОЛЯМОТО КУЛТУРНО И МУЗИКАЛНО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИТЕ ПОСТЕПЕННО ИЗЧЕЗВА И СЕ УНИЩОЖАВА. ОТ ТОВА ГУБЯТ НЕ САМО БЪЛГАРИТЕ, А И ЦЕЛИЯТ СВЯТ.

Проектът RICHMART VINTAGE е отворен за партньори от различни сфери и е насочен към:

Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, български посолства, българи-емигранти и емигрантски дружества в чужбина;

български сценаристи, продуценти и режисьори;

хореографи на български фолклорни танци, хореографи по модерен балет и в други сфери на танцовото изкуство; фолклорни ансамбли и танцьори, инструктори по фитнес, аеробика и др.;

туристически, модни и рекламни агенции;

към известните личности /държавници, политици, артисти, музиканти, певци, спортисти и др./

фирми в различни браншове, ресторанти и клубове;

абитуриентите на 2015 година и младоженците;

чужденци, които са приятели на българския фолклор;

български и световни медии;

По време на пресконференцията бяха посочени някои от идеите на организаторите от RICHMART VINTAGE за това как да бъдат подкрепени българската индустрия (в частност модата) и как българските фолклорни танци да стъпят на нови сцени.

НЯКОИ ОТ ИДЕИТЕ:

Известни личности да снимат видео как танцуват народни танци и да го качват в интернет.

Дизайнери от България и чужбина да включват мотиви и символи от българския фолклор в своите облекла.

При изложения в чужбина да се представят по-активно българската народна музика и танци и да се използват за реклама.

Абитуриенти и младоженци да заложат на българската народна музика и танци като ги включват, както в своите тържества, така и да избират тоалети с мотиви, символи и шевици от българския фолклор.

Хореографите в различни танцови и спортни клубове (зумба, аеробика) да заложат на българската народна музика и танци, като правят свои интерпретации с тях.

Мениджъри на различни фирми да залагат повече на българската музикална и танцова традиция, както в своята основна дейност, така и в различните си фирмени мероприятия – делови и артистични.

КОНКУРСЪТ RICHMART VINTAGE

Основната идея на конкурса RICHMART VINTAGE, който е в подкрепа на българските фолклорни танци и мода, е да се демонстрира уникалността на българския фолклор, който може да бъде представен по нов начин.

Конкурсът е разделен в две части:

ВИДЕОКЛИПОВЕ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ И МОДА – с общ награден фонд 10 000 лв., като всеки месец от януари до май се раздават по 2000 лв. за трите най-добри клипа. Могат да участват професионални танцови групи, самодейни състави или любители; клипове, направени на сватбени или фирмени тържества, както и направени на абитуриентските балове. RICHMART VINTAGE.

ДИЗАЙНЕРСКИ ОБЛЕКЛА С БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ МОТИВИ И СИМВОЛИ – с общ награден фонд 5 000 лв. Конкурсът ще се проведе в края на месец май. В момента текат заявките за участие. Категориите на облеклата са:

а) мъжки костюми, сака и палта;
б) дамски сака и палта;
в) детски и тинейджърски сака и костюми;
Имат право да участват: дизайнери ученици и студенти; самостоятелни дизайнери; фирми за мода; българи, живеещи в България и чужбина, както и чужденци, които използват български мотиви и символи в своите модели;

Организаторът: „RICHMART“ Русе – най-модерната фабрика за мъжки костюми по поръчка в Европа предлага на участниците съдействие при изработката на прототипите и подпомагане за налагането на техните марки на пазара.

Заявките за участие могат да се изпращат на Facebook страница RICHMART LTD

Допълнителна информация за условията за участие в конкурса можете да намерите на Фейсбук страницата Richmart LTD.

Снимки:
1. Участниците в пресконференцията: Христо Димитров, проф. Любомир Стойков, Мартин Йорданов, Алфредо Торес и Деан Манев. (от ляво на дясно)
2. Проф. Любомир Стойков и Мартин Йорданов
3. Христо Димитров и Мартин Йорданов
4. Проф. Любомир Стойков и Алфредо Торес
5-7. Алфредо Торес и Формация RICHMART танцуват шопско хоро на салса музика.

Фото: Хайлайф