Убиха Борис Немцов в центъра на Москва

1
Добави коментар
mignews
mignews

Руският опозиционен политик Борис Немцов е убит в центъра на Москва. Владимир Путин е заявил, че убийството на Немцов е поръчково и е провокация. Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов с пистолет около 23:40 часа местно време на площад „Василиевский спуск“, разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В Москва е задействан план „Залавяне“.  Владимир Путин: убийството на Немцов е поръчково и е провокация. На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер“, отбеляза Песков. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението.

Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на „трагично загиналия Борис Немцов“, каза Песков.

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение „Солидарност“ и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция.

Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес. През 2008 е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение „Солидарност“.

От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия – Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.