В Млечния път има милиарди екзопланети подобни на Земята, смятат учени

15
Добави коментар

Детайли

Автор: ТheЕpochТimes.com

Отвъд науката

Публикувана на 28 Фев 2015

Австралийски и датски астрономи предполагат, че в нашата галактика Млечен път има огромен брой екзопланети, подобни на Земята.

Учените стигнали до този извод на база на данни от телескопа „Кеплер“, който е предназначен за търсене на така наречените екзопланети – планети, които се намират извън пределите на нашата Слънчева система.

Астрономите забелязали, че телескопът открива основно планети, които са разположени близо до своята звезда, и по тази причина живот върху тях не би бил възможен.

За да определят броя планети, които са на разстояние, подходящо за наличие на живот, учените решили да приложат модифицираното съотношение на „Тациус-Боде“ – емпирична формула, свързваща разстоянието между Слънцето и планетите.

След анализ станало ясно, че в рамките на всяка звезда, подобна на Слънцето, може да има най-малко две такива планети. В Млечния път има стотици милиарди такива планети.

В същото време специалистите отбелязват, че не всички планети могат да бъдат обитаеми, тъй като върху формирането на живот могат да влияят и други фактори.

Резултатите от изследванията са публикувани в списание „Месечни известия на Кралското астрономическо общество“ (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).