Перлата – царицата на скъпоценните камъни

1
Добави коментар

Детайли

Категория: Модерни

Автор: Виолета Манолова, списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Бисер, маргарит, сълзите на нимфите – все красиви и поетични наименования на един от най-прекрасните скъпоценни камъни – перлата. Тя е единственият скъпоценен камък, произлязъл от живо същество – перлена мида (в сладки води) или стрида (в солени води).

Как се появява перлата

Перлата започва да се образува, когато в мидата попадне миниатюрна частица чуждо тяло. Ако не успее да изхвърли дразнителя, мидата започва да отлага седеф около него. В резултат след около две – три години в мидата се е оформила скъпоценност,чиито размер, цвят, блясък и форма зависят изцяло то природните процеси.

Истински ли са култивираните перли

Естествените перли, откривани в черупките на мидите, в дншно време са радкост. В 99% от случаите за съвременните перлени бижута се използват култивирани перли. Култивираните перли са истински, естествени перли, но са отгледани с човешка намеса. Те се изграждат по естествен път в перлена мида или стрида, като човешката намеса е сведена до това да се внeсe малката частица ядро, около което мидата да започне да вае перла.

Въздействие на перлата върху човека

Освен, че прекрасно озаряват лицата на дамите, перлите оказват въздействие върху човешкото тяло. Перленото бижу благотворно влияе върху организма, отблъсквайки негативната енергия. Носенето на перли повлиява благоприятно заболяванията на бъбреците, черния доб и храносмилателната система, понижава високото кръвно налягане.

Още по темата: