Абумелих: Пациентът трябва да бъде в центъра на здравната система

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Проблем не са общинските болници, а финансирането им. Организацията на тези заведения. Пациентът има право да се оплаче от лошото обслужване, но няма как да спре финансирането на болницата. Пациентът трябва да влезе в центъра на системата, а не парите”, заяви народният представител и член на парламентарната комисия по здравеопазване  Семир Абумелих в ефира на bTV.

Бургаският депутат бе опониран от колегата си Емил Райнов, също член на здравната комисия. “Има някакъв системен дефект в здравеопазването, след като финансирането към болниците е увеличено, но разходите нарастват, лекарите са недоволни, пациентите също”, посочи народният представител от групата на БСП. По думите му, ръководствата на здравните заведения не могат качествено да управляват парите си, още повече при намалено финансиране.

Абумелих, от своя страна, посочи, че проблемът е моделът у нас, в който пациентът не е натоварен с правото и отговорността да бъде част от финансирането на здравните заведения. Ние плащаме пари, но не управляваме начина и услугите, за които те се изразходват.

По думите му, не всички общински и държавни болници не управляват добре средствата си, не всички са със запорирани сметки. Според бургаския депутат, 9-те проблемни здравни заведения е малко вероятно да затворят. Промени ще има и те ще дойдат с въвеждането на втория стълб, който ще отвори системата за гражданите.

Абумелих предложи проблемните болници да бъдат управлявани от НЗОК, за да управлява тя финансирането им. От БСП определиха идеята като несериозна. народният представител от ГЕРБ посочи, че предстоят сериозни промени, които да дадат повече права на гражданите да управляват парите си за здраве.