Идват топлите дни – как да влезем бързо във форма?

1
Добави коментар
MEGABOL
MEGABOL

Зимата е свързана с качване на нежелана и некачествена маса, или загуба на форма  при повечето хора. Лятото не е далеч и много хора в последния момент се сещат, че може да се наложи да седят с тениски на плажа вместо да се чувстват добре в тялото си.  Ще разгледаме няколко навременни похвата за предотвратяване на изпадането в подобни ситуации.
Най-важното и първо правило е да не се отлага. Отидете в залата веднага, след работа или докато чакате, не другия понеделник. Там заложете на кардиото и високо интензивните тренировки. От ходене, през тичане, до тичане с тежест – ако е в личните възможности. Чудесно комбинация би било да съчетаем тренировката си с L-carnitine, за да има по-голям ефект изчистването на некачествената маса и да се намалят процесите на натрупване на млечна киселина в мускулните клетки, което се случва почти винаги, даже при леките натоварвания, след дълъг застой, непостоянни тренировки, или смяна на режима. Не се поддавайте на първичния импулс да се откажете веднага – нормално е да е трудно след дълъг застой, всяка нова промяна и всеки растеж са свързани с болка. Ако човек намери необходимата воля в себе си, не след дълго ще е благодарен и удовлетворен от резултатите на усилията си.         
Друго правило е да не се тъпчем насила излишно с храна. Закуската може да е най-пълноценното хранене, но не е вярно, че при всички е задължителен елемент – не всяко тяло се нуждае непрекъснато от храна. Понякога се получава пренасищане, което води до нежелания ефект на напълняването. По-добре да се приемат повече течности, или изотонични напитки. Протеините също спомагат за възстановяването и изграждането на мускулите. Нашата храна е лишена от необходимите за здравето микро-хранителни вещества. Над 60 % от жените имат недостиг на калций, витамин С и витамините от група В, още повече е недостигът при подрастващите и хората над тридесет годишна възраст. Статистическите изследвания сочат, че близо една трета от хората, които претендират, че се грижат за тялото си не използват хранителни добавки, защото не ги познават и не знаят как и с какво точно биха могли да им помогнат. Това говори, че е време да разширим познанията си за добавките. За последните няколко години броят на трениращите, които ги използват е нараснал двойно, като повечето от използващите ги  са жени на различна възраст с по-висока култура, които искат да повишат тонуса и енергията си. Мъжете, които твърдят, че не се нуждаят от подобни средства бъркат. Те са полезни за всеки. Употребата на хранителни добавки помага и за подхранването на кожата, ноктите, борбата със стреса, подобряване на паметта, борба с меланхолията и компенсира хранителното неравновесие.  Ако се увеличи малко дневната доза протеин, ще се чувстваме по-сити и няма да загубим мускулна маса по време на тренировката си. А по отношение на личния хранителен режим – по-добре да се набляга на печени храни със салати, да се избягва алкохолът, най-вече бирата – тя не прави плочки, а коремчета и е абсолютно забранена за всеки, който възнамерява да ходи на море тази година. 
Ходенето е много важно – максимално често и по-дълго. Добре е да помислим за лична домашна бягаща пътека, ако работата, жилището и изобщо начинът ни на живот не предлагат възможност за голяма активност. Не трябва да го пренебрегваме.
Щанги и лежанки са новите ни приятели, които никога няма да ни заблудят. По добре да свикваме да ползваме тях преди лягане, отколкото да ходим в кухнята. Упражненият с гирички ще закръглят приятно формите на мускулите ни и ще придадат съблазнителен релеф на ръцете, гърдите и талията ни.
Хубаво е, ако сме излезли малко от рамките на добрата форма, да обърнем внимание на обезкосмяването – при по-мускулестите хора космите личат по-малко.  Друго, което ще ни помогне е да се обърнем за съвет към наш познат в близка възраст и прилично сродни интереси. Най-добре лицето да е жена, с която се виждаме от време на време – жените забелязват почти всичко. Малките промени от миналата седмица до сега, на които ще обърнат внимание могат да бъдат изключително обективни и полезни.
Ако спазваме програмата си и всичко е наред – може един ден седмично да си позволим лукса да се излежаваме както си искаме и да ядем каквото пожелаем, за да не уплашим тялото си с новия хранителен режим и главозамайващо бързия ефект, който ще постигнем.

 

Авторска статия на proteini-bg.com. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.