Борисов: Ще предложа Румяна Бъчварова за вътрешен министър

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Премиерът ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС

Ще предложа вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

„Човек, който ще гарантира спокойствието“

„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и „Атака“ да ме разберат правилно“, добави той.

За г-н Писанчев английските служби дадоха чудесна оценка. Исках да осигуря спокойствие и осигуряване на професионално ръководство, защото следват трудни месеци. Но оценявайки това аз съм зависимият човек в държавата. Всеки, който ме познава знае, че съм неуправляем. Аз ще дойда в НС и ще поискам оставките на Писанчев и на Лазаров, за да няма повече спекулации. На следващия МС аз ще го предложа, защото ситуацията, която тече в момента е, че се говори за задкулисие. може би това е била целта. не мога да го понеса. Има граница, която не може да се премине и това е сега, коментира Борисов.

Виж още: Борисов: Не ме занимавайте с ченгеджийски номера!

Той коментира и самата оставка на министър Вучков. 

„За мен беше изненада да се искат оставки в деня н посещението на шефа на ФБР. Редно бе да бъда уведомен, за да отложа посещението. Министрите носят отговорност за действията на службите. Вчера министър Вучков демонстративно ми връчи оставка и аз я приех за 5 секунди. Това бе изключително некоректно към мен и правителството. Вътрешният министър е работил много комфортно през тези три месеца, но не ми даде достатъчни аргументи за тази смяна. В държавата няма свещени крави“, бяха думите на Борисов.

Обвинения в нелоялност към АБВ и ПФ

Виж още: Минчо Спасов: ДПС държат Борисов за шлифера

Той обвини АБВ и Патриотичния фронт в некоректно поведение, тъй като са оставили впечатлението, че ДПС подкрепя кабинета при важни гласувания.

„Некоректно към ГЕРБ е това, че Вие във важните гласувания създадохте усещането, че ДПС ни подкрепя. Това е политическа култура за мен, защото ако не беше минал плоският данък, ако се беше приело това, което БСП предложи да падне, ГЕРБ нямаше да остане в правителството. Отдавна Вие щяхте да сте си по родните домове, а ДПС да излиза като задкулисен играч, който ни държи“, заяви премиерът.

От ДПС вече обявиха, че ще гласуват против предложението Бъчварова да бъде вътрешен министър. 

Биография

Румяна Бъчварова е социолог, специалист в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар. Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

Завършила е социология в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Преминала е обучение за избирателната система и предизборната кампания в САЩ и политически кампании и кадрова политика в Консервативната партия на Великобритания.

В периода от 1985 до 1995 г. е ръководител отдел „Анализ на програмата“ в Българското национално радио. От 1995 до 2001г. е директор проучвания в „Маркет ТЕСТ“ АД. Между 2001 и 2009 г. е главен изпълнителен директор в агенция за социологически проучвания „Маркет Линкс“ ООД.

От 2009 до 2013г. е началник на политическия кабинет на министър-председателя и секретар на Съвета за развитие при Министерски съвет. От 2014г. до момента е консултант по проекти в  „МЛ Консулт“. През 2014г.е избрана за народен представител в 43-то Народно събрание, след което е избрана за заместник вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация на 7 ноември 2014 г.