Какви уреди и спортни аксесоари да използваме у дома

1
Добави коментар
wenip
wenip

Съвременните магазини за спортен инвентар предлагат всевъзможни тренажори и аксесоари за домашно ползване. Това е разбираемо – тренировките у дома често са предпочитани пред ходенето във фитнес залата. Дори за това, че не харчим пари за път и абонамент. Освен това вкъщи винаги можем да изберем индивидуална програма, която пасва на собствените ни предпочитания и удобства.

Ако сте решили да организирате своя фитнес зона у дома и да правите там упражненията си, ще ви е необходим минимален брой фитнес аксесоари, които по принцип се използват във всяка домашна тренировка. Нека да видим как изглежда този набор, като имаме предвид универсалността (всеки предмет може да се използва за максимален брой упражнения), компактността (ясно е, нали трябва да се поместят в апартамент, а не на стадиона) и доступност. Ето кои са петте най-полезни фитнес аксесоара за тренировка вкъщи.

Килим Тренировките вкъщи са немислими без удобно килимче за фитнес. То трябва да е меко и да не се плъзга. Ще ви е необходимо при всички случаи, тъй като много полезни и ефективни упражнение се изпълняват в позиция лежешком. Освен това много домашни тренировки включват изпълняване на асани от йога или упражнения от гимнастиката пилатес. Избирайте килима за фитнес по дебелина. За да ви бъде комфортно да правите упражнения на пода, килимчето трябва да бъде не по-тънко от 5 мм. Обърнете внимание то да не се пързаля и на размера му. Колкото по-голямо е – толкова по-добре. Като минимум, ако лежите на килима по гръб, върху него трябва да се намира тялото ви от главата до бедрата. След упражненията килимът може да се навие на руло и да се прибере в гардероба или в специален шкаф.

Гирички Упражненията с гирички у дома са много ефективни. Момичетата обикновено са склонни да загърбват този наистина чудодеен тренажор, защото го имат за прекалено мъжки и непригоден за женски тренировки. Това е голяма грешка. С помощта на гиричките можете да създадете допълнително натоварване за различни групи мускули. Фитнесът у дома е направо немислим без гирички. Женските гирички се различават от мъжките по теглото си (от 0,5 кг) и ярката си разцветка, нали девойките обичат всичко да им е красиво. Често гиричките се продават на редове – от най-леки до най-тежки. Този комплект, разбира се, струва повече, но дава много повече възможности за вариране на натоварването.

Тежести Тежестите са подходящи за трениране на краката. Това са специално направени тежки възглавнички, удобни за закрепване, които подобно на гривна могат да се поставят на глезена или на китката. Вътре те могат да са напълнени с железни стърготини, стоманени пластини или неорганичен пълнител. Тежестите са удобни преди всичко, защото оставят ръцете свободни, а второ, могат да бъдат закрепени на краката (което при гирите е доста проблематично). Затова, ако вече имате чифт гири, съветваме ви да си купите тежести за краката.

Лента Този аксесоар идеално подхожда за изпълнение на разтягащи упражнения и за някои асани от йогата. При правилно използване еластичната гумена лента ще ви помогне да постигнете добро статично натоварване на много групи мускули. Тези ленти са евтини и се продават във всички спортни магазини.

Степ платформа Степ платформата е най-габаритният тренажор от целия представен дотук списък. Представлява пейка или стъпало с регулируема височина, обикновено от 10 до 30 см. Упражненията на степ платформата са много подходящи за краката и бедрата, използва се също за степ аеробика или като пейка за упражнения с гирички. Домашните занимания със степ платформата са почти толкова полезни и популярни, колкото заниманията с йога или пилатес. Просто – въпрос на гледна точка.