Най-добрите мафиотски филми

2
Добави коментар

Филмите за мафията винаги са били едни от най-обичаните и гледани, превърнали се във визитна картичка за Холивуд. Първият мафиотски филм, признат за родоначалник на жанра е „The Black Hand“ („Черната ръка“) от далечната 1906-та година. Историята се върти около момиче, което казва на баща си, че известен и зъл мафиот познат с прякора Черната ръка иска да се ожени за нея. Тя го лъже, че ако не даде благословията си гангстерът ще го убие.

През 1912 година Дейвид Уорк Грифит режисира „The Musketeers of Pig Alley“, кратка драма фокусираща се върху престъпните улици на Ню Йорк. Носят се слухове, че във филма взимат участие истински гангстери.

Но истинските мафиотски филми идват след 1930 година. Те дължат своята слава и иновации при заснемането на социалната и икономическата нестабилност, причинени от Голямата депресия, която ражда нова криминална субкултура.

В периода 1931 – 1932 година американските зрители стават свидетели на три непреходни класики, дело на компанията Warner Bros. Това са „Little Caesar“ и „The Public Enemy“ (римейкът на който беше режисиран от Майкъл Ман през 2009 година), които прославят имената на актьорите Едуард Г. Робинсън и Джеймс Кагни. Последният филм е „Белязаният“ (през 1983-та година Ал Пачино влезна в ролята на кубинския наркотрафикант, а филма бе режисиран от гения на Брайън Де Палма) на режисьора Хауърд Хоукс с Пол Муни в главната роля. И трите филма показва бързия възход, и толкова бързото падение, на трима млади и жестоки престъпници и представят жанра в най-чистата му форма, преди моралния натиск да накара режисьорите да го променят в друга посока. Въпреки, че в мафиотските филми често зрителите стават свидетели на насилие и падение, които имат за цел да напомнят на публиката последиците от престъпната дейност, зрителите често са в състояние да се идентифицират с харизматичния антигерой.

В последните десетилетия ставаме свидели на възобновяване на интереса към жанра, макар че повечето нови филми са римейк на класика от началото на 20 век. Много хора твърдят, че гангстерски филм в най-чистата му форма е съществувал само до 1933 година, когато ограниченията от всякакъв морал и ценности са отсъствали.

Това мнение се различава от нашето. Ние смятаме, че в края на 80-те и началото на 90-те станахме свидетели на прекрасни мафиотски филми, които определено не спазват каквито и да е норми. И като истински фенове на подобни продукции сме ви подготвили нашето виждане за най-добрите мафиотски (или гангстерски, ако звучи по-добре) филми.

15. Път към отмъщение (2002)

В Чикаго, по време на Голямата депресия, се разиграва бурната история на двама бащи: Майкъл Съливан (Том Ханкс), убиец от ирландските гангстери; и Джон Руни (Пол Нюмън), шефът на Съливан, който го е отгледал като свой син.

Ревност и съперничество ги изправят един срещу друг и водят до фатален сблъсък, при който работата на Съливан се преплита с личния му живот и води до смъртта на любимата му съпруга и по-малкия му син. Сега Майкъл Съливан и другият му син се впускат в гибелно пътешествие… готови за отмъщение.

14. Дони Браско (1997)

Джони Деп играе Джо Пистоне – агент на ФБР под прикритие, който се внедрява сред нюйоркската мафия. Това е най-малко странната главна роля на Деп, и той е изненадващо ефикасен в нея. “Дони Браско” предлага реалистичен, безкомпромисен поглед към мафиотския живот, доста различен от този на Скорсезе.

Режисурата на Нюъл избягва мелодрамата и добавя човечност у мафиотите (когато е възможно). Това е постигнато най-вече и заради забележителната работа на Пачино, чиято игра като дребна риба напълно засенчва Деп.

Пачино е невероятно убедителен като не особено умен главорез, който цени другарството и лоялността. Добре написан, с чудесни актьори в колоритни роли, “Дони Браско” успява да разчупи канона в гангстерското кино.

13. Белязаният (1983)

Криминален епос и един от най-запомнящите се филми в историята на киното, „Белязаният“ пресъздава живота на кубинския бежанец Тони Монтана (Ал Пачино).

Тони заедно със своя приятел Мани Ривера (Стивън Бауър) се преселват в Америка и започват стъпка по стъпка да се изкачват в йерархията на подземния свят. След многобройни премеждия дребния мошенник се превръща в един от големите гангстерски босове в Америка.

Със съвместната работа на режисьора Брайън Де Палма, сценариста Оливър Стоун и неповторимия актьрски талант на Ал Пачино, римейка на едноименния филм от 1932 год. се превръща в образец в криминалния жанр.

12. Недосегаемите (1987)

Сухият режим, Чикаго, 1931. Екип от добре подбрани правителствени следователи е воден от млад и непоколебим агент на Държавната хазна. Те са неподкупни. Те ще рискуват всичко, за да спрат терора на Ал Капоне, чиито бандити са превърнали града в бойно поле. Те са “Недосегаемите” Елиът Нес (Кевин Костнър) среща старото и опитно ирландско ченге Джими Малоун (Шон Конъри), който разкрива на Нес грубата реалност на борбата с мафията. Малоун става първата жертва в битката за изваждането на Ал Капоне (смразяващо пресъздаден от Робърт Де Ниро) от играта. “Недосегаемите” е характерен екшън-трилър, разказващ класическата американска история за борбата на доброто срещу злото, заснет в блестящ визуален стил от режисьора Брайън де Палма.

„Недосегаемите“ на Брайън де Палма е шедьовър, който трябва да се види. Той обрисува по невероятно реалистичен начин историята на мафиотския бос управлявал Чикаго по време на Сухия режим и човекът, заклел се да го залови. Класическият сблъсък между добро и зло среща Кевин Костнър в ролята на федерален агент Елиът Нес, Робърт Де Ниро като царят на престъпниците Ал Капоне и Шон Конъри като Малоун, полицаят, който научава Нес как се побеждава мафията – чрез бърза и навременна стрелба.

11. Пътят на Карлито (1993)

Карлито Бриганте (Ал Пачино) току що е излязъл от затвора, излежал е само 5 от 30 си години присъда, благодарение на своя приятел и адвокат Дейвид Клайнфелд (Шон Пен). Карлито не иска отново да влиза в мръсния бизнес.

Става съсобственик на бар, среща се със старата си любов Гейл и всичко върви като по вода, докато един ден Клайнфелд, който по време на отсъствието му е станал важна клечка, му иска услуга. „Услугата може да те убие по-бързо от куршум.“ Карлито приема на пръв поглед почти безобидното предложение защото е задължен на Клайнфелд. Но нещата се усложняват, когато по време на операцията Дейвид убива наркобарона, който всъщност е трябвало да спаси от затвора.

От тук нататък започва напрегната надпревара на живот и смърт, която до края на филма ще ви държи на нокти. Ще успее ли Карлито да осъществи мечтата си и да излезе чист от всичко? Това разбираме още в началото на филма, особено ако сме по-наблюдателни, който е конструиран по удивителен и незабравим начин.

Режисьорът Брайън Де Палма и Ал Пачино с неповторимата си игра постигат впечатляващ резултат – създаването на филм, който успява да ни държи под напрежение през цялото време, да ни очарова със невероятна актьорска игра и не на последни място да ни накара да се замислим за върху същноста на живота и мечтите, които могат да се изплъзнат като вода между пръстите ни, точно когато мислим че сме ги постигнали.

10. Глутница кучета (1992)

„Глутница кучета“ е култово криминале, което с неповторим черен хумор разказва за сложните отношения на приятелство, вярност и лоялност в банда престъпници, готвещи се за най-големият обир на скъпоцености.

Всичко се развива по плана, но изненадващо нищо неподозиращите бандити са обградени от полицията и става ясно, че един от тях е предател.

Сюжетът се разгръща от изследване на мъжката психика до дисекция на престъпното съзнание, докато всички се опитват да разберат какво е провалило перфекто замисления удар.

9. От другата страна (2006)

Ченгето-новобранец Били Костиган (Леонардо Ди Каприо) е отраснал сред престъпници. Това го прави съвършената къртица, внедрения човек в бандата, ръководена от боса Франк Костело (Джак Никълсън).

Неговата работа е да спечели доверието на Костело и да помогне на старшите детективи (Марк Уолбърг и Мартин Шийн) да се справят с Костело. Междувременно Колин Съливан (Мат Деймън) от „Специални разследвания” се радва на всеобщо доверие. Никой не подозира, че той е къртицата на Костело.

Пресичането, двойната игра и сблъсъкът между тези прикрити самоличности са в основата на възторжено посрещнатия От другата страна. Мартин Скорсезе режисира и води отличните актьори в тази задълбочена история за престъпления и техните последици.

Приковаващ филм, от който не можете да откъснете поглед: все едно гледате в очите на престъпник – или ченге – с оръжие.

8. Проходът на Милър (1990)

Третият филм на Джоуел и Итън Коен е мрачна гангстерска история. В центъра на събитията са машинациите на Лио О’Баниън (Албърт Фини) – коравият бос на ирландската мафия и неговия партньор Том Рейгън (Гейбриъл Бърн).

Италианската мафия също се бори за територии, а босът й Джони Каспар (Джон Полито) е по петите на Бърни (Джон Туртуро) – измамник на дребно. Бърни обаче е под опеката на Лио като услуга към сестрата на Бърни – любовницата на Лио, Върна (Марша Гей Хардън).

Алкохолик и комарджия, Том дължи огромна сума пари и се опитва да балнсира между двете банди, като остава верен на шефа си.

7. Имало едно време в Америка (1984)

След десет години подготовка, епосът на Серджо Леоне „Имало едно време в Америка“ представя 50 години от завладяващата история на подземния свят и е наситен със забележително актьорско присъствие.

Робърт Де Ниро и Джеймс Удс са в ролите на приятели от детинство, около чието партньорство витае мистерия и смърт. Тюсдей Уелд, Джо Пеши, Дженифър Конъли, Елизабет Макгъвърн и младите актьори, които играят децата от гетото, допринасят за неповторимата атмосфера.

Този филм (представен за пръв път в пълната си версия на фестивала в Кан през 1984 г.) “покорява с размаха и виталността на един велик режисьор, създал последния си шедьовър с изразните средства на изкуство, което обожава” (Кенет Търан, Los Angeles Times).

Лентата е отличе с две награди „Златен глобус“ и нито един „Оскар“. Статуетки отиват при Леоне и Енио Мориконе в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добра оригинална музика“.

6. Американски гангстер (2007)

Франк Лукас (носителя на Оскар Уошингтън) е тихия и невзрачен шофьор на един от криминалните босове в града.

Но когато шефът му внезапно умира, Франк се заема с изграждането на своя собствена империя, решен да реализира визията си за Американската мечта.

С находчивост и стриктна бизнес етика, той концентрира цялата вътрешна търговия с наркотици, заливайки улиците с по-чист продукт на по-добра цена. Малко по малко Лукас надиграва всички водещи престъпни групировки и се превръща в сърцето на криминалния каймак в града.

Великолепният сценарий е на носителя на „Оскар“ Стивън Зейлиън („Списъкът на Шиндлер“), а режисурата – на номинирания за „Оскар“ Ридли Скот. Филмът, който се основава на действителен случай, възвръща интереса на публиката върху мафиотските филми, а Ръсел Кроу и Дензъл Уошингтън затвърждават имената си във филмови среди като едни от най-отдадените и силни актьори на своето време.

5. Кръстникът II (1974)

В продължението на сагата за сицилианската фамилия Корлеоне, Франсис Форд Копола разказва две истории: тази за ранните години на Дон Вито, пресъздаден великолепно от Робърт Де Ниро и за издигането на сина му Майкъл (Ал Пачино) като новия Дон.

По втората част на “Кръстникът” работят голяма част от създателите на първата част, което го прави без съмнение най-доброто продължение на филмова класика, което някога е създавано. Филмът е номиниран за 11 награди Оскар, от които получава 6, включително за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“ и „Най-добър актьор“ в поддържаща роля (Робърт Де Ниро).

Много хора смятат, че въпреки повечето отличия, втората част отстъпва на оригинала и голяма роля за това играе превъплъщението на Марлон Брандо в ролята на Вито Корлеоне.

Филмът също дава началото на съперничестово между едни от най-големите актьори на своето време – Ал Пачино и Робърт Де Ниро.

4. Криминале (1994)

Тайните на престъпния свят на Лос Анжелис, в които има насилие, ирония, романтика и изненади. Тук се преплитат съдбите на двойка „горили“ изпълняващи „мокри“ поръчки, боксьор-измамник и неговата разсеяна приятелка, повелителят на тълпата и неговата прекалено уморена от живота съпруга, двама любовници, мечтаещи за промяна в живота си. Всичко това се зъбърква в един сюжет, искрящ от остроумие, професионална виртуалност и интелигентност. „Криминале“ направи от Куентин Тарантино не само „култова“ фигура на днешното кино, но го изведе в авангарда на съвременните кинеметографични процеси.

Филмът привлича зрителския интерес с невероятната смесица от клишета, пародийни интонации, романтични стереотипи и елементи на брутално насилие. Тарантино щедро използва средствата на киното, за да забърка своя зашеметяващ коктейл, в който демонстрира невероятния си профисионолизъм. „Криминале“ позволява на зрителя да се индентифицира със ситуациите и персонажите, както и да се отстрани от техните конкретни постъпки. Освен всичко друго, „Криминале“ със сигурност ще се изучава като образец на съвременното, „постмодерното“ мислене и фабулиране.

Шедьовър…. Нищо по малко…

3. Казино (1995)

Опасност. Власт. Привлекателност. Добре дошли в Лас Вегас през 1973 г. Робърт Де Ниро, Шарън Стоун и Джо Пеши са звездите в разтърсващия разказ на Мартин Скорсезе за това как сляпата амбиция, изпепеляващата страст и 24-каратовата алчност могат да срутят една империя. Във времена на грандиозен блясък Сам “Ейс” Ротстийн (Де Ниро) е определен от мафията да осъществи нейна многомилионна операция в Лас Вегас. За да защитят своята “инвестиция”, босовете залагат на стария приятел на Ейс – буйния Ники Санторо (Пеши). Това е печеливш залог: умът на Ейс и мускулите на Ники работят безотказно, докато не се появява сексапилната Джинджър Маккена (Стоун).

Тази базирана на истински случай история блести с изключителни актьорски изпълнения, тя е зашеметяващ поглед под лъскавата фасада, отвъд затворените врати и зад очите на мъжете и жените, чиито съдби – и живот – зависят от търкалянето на заровете.

Шарън Стоун печели „Оскар“ за „Най-добра женска роля“, а с работата си по филма Скорсезе затвърждава името си като един от най-добрите режисьори в Холивуд.

2. Добри момчета (1990)

Филмът разглежда живота на три централни фигури в престъпния живот на Ню Йорк от 60-те и 70-те години на миналия век.

Хенри Хил е местно момче, станало гангстер в квартал, където са най-твърдите и жестоки престъпници. Томи Девито е чиста проба гангстер и е най-добрият приятел на Хенри. Джими Конуей сформира бандата им и те заедно правят най-големите грабежи и отвличания, които градът някога е виждал. След като е излежал удължена присъда, Хенри трябва да измами орестъпния бос – Поли Сисеро, за да може да си осигури луксозния живот, за който винаги е мечтал.

Накрая тримата приятели се оказват в доста опасна и заплетена ситуация и трябва да направят всичко по силите си,за да оцелеят.

Сред десетките прекрасни филми „Добри момчета“ се оказва визитната картичка в кариерата на Мартин Скорсезе. За съжаление режисьора получа единствено номинация за „Оскар“, а Джоб Пеше печели златната статуетка в категорията „Най-добра поддържаща мъжка роля“.

1. „Кръстникът“ (1972)

Франсис Форд Копола представя сагата за фамилията Корлеоне с Марлон Брандо в ролята на Кръстника Дон Вито. Копола рисува смразяващата картина на възхода на една сицилианска фамилия, на загубата на властта и влиянието и в Америка, както и предаването им от баща на син.

Копола майсторски балансира сцените от семейния живот и отвратителния престъпен бизнес, в който са въвлечени членовете на семейството. Заснет по романа-бестселър на Марио Пузо, този брилянтен филм носи на създателите си три награди „Оскар“ – за „Най-добър филм“, за „Най-добър актьор“ (Марлон Брандо) и за „Най-добър адаптиран сценарий“ (Марио Пузо и Франсис Форд Копола). Номиниран е и в седем други категории, сред които за „Най-добър актьор“ в поддържаща роля (Ал Пачино, Джеймс Каан и Робърт Дювал) и за „Най-добър режисьор“ (Франсис Форд Копола). Успехът на филма довежда до създаването на две продължения – „Кръстникът 2“ (1974) и „Кръстникът 3“ (1990).

Много критици определят „Кръстникът“ като един от най-великите филми на световното кино и като един от най-влиятелните, особено в жанра на гангстерските филми. След своето излизане филмът има най-големите приходи в историята на киното, позиция, която запазва до 1976 година, когато е изместен от „Челюсти“.

Други мафиотски филми, заслужаващи внимание:

Обществени врагове (2009)
Източни обещания (2007)
Бандите на Ню Йорк (2002)
Обичайните заподозрени (1995)
Жестоки улици (1973)
История от Бронкс (1993)

Сходни публикации

Тагове: „Добри момчета“, гангстери, класация, криминални, Кръстникът, мафиотски филми