Как нашето кисело мляко може да лекува болестта на Паркинсон?

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

За разлика от друг тип кисело мляко, българското кисело мляко, произведено от Lactobacillus Bulgaricus, е богато на D-лактат

Българкото кисело мляко е на път да се окаже ключ към лечението на Паркинсон. Откритието е направено в немския институт по молекулярна и клетъчна биология „Макс Планк“, информира БНТ. 

Проф. Теймурас Курцхалия и българинът, който работи в екипа му Сидер Панков доказват, че съставки на киселото мляко спират развитието на Паркинсон. 

Немските учени доказват, 

че една от съставките на киселото мляко 0 ензимът д-лактат или млечна киселина, помага за възстановяването на засегнатите от болестта Паркинсон мозъчни клетки

Това се получва чрез възобновяване на нормалнатa функция на митохондрията, която енергийният източник на клетката. Заболяването е едно от най-разпространените в света или 1% от населението на Земята страда от него.

Това, което открихме е, че д-лактатът помага за поддържането на електрохимичния потенциал на митохондриалната мембрана, която е от съществено значение за производството на енергия, разказа проф. Теймурас Курцхалия.

Екъпът от института „Макс Планк“ доказва откритието си чрез експерименти върху лабораторни червеи, на които са инжектирани увредени от Паркинсон мозъчни клетки. След няколко месеца на третиране с млечна киселина, учените забелязват, че клетките се възстановяват. 

Проф. Курцхалия е категоричен, че до 2 години могат да започнат тестове и върху хора

Но за тази цел трябва да направят допълнителни изследвания на различни видове закваски. Това е причината проф. Курцхалия да посети България и да изнесе лекция в БАН на тема „Живот без вода или как киселото мляко може да предотврати развитието на Паркинсонова болест“.

„Стигнахме до заклучението, че европейските разновидности на киселото мляко не съдържат достатъчно от ензима д-лактат. Затова за нас е много важно да дойдем в България и да се срещнем с хората, които произвеждат закваски“, обясни проф. Курцхалия.

Идеята за идването в страната ни е на Сидер Панков, българинът в екипа на проф. Курцхалия. Той е сигурен, 

че в българската жива закваска ще намерят ключа към заличаването на Паркинсона от списъка с неизлечими болести

Искам да подчертая, че възможности, които могат да повлияят до голяма степен лечението на неизлечими болести всъщност се коренят не другаде по света, а в България, каза Панков.

Учените смятат, че след като млечната киселина помага за възстановяването на увредените от Паркинсон клетки, то ензимът може да помогне за лечението и на дестки други болести като епилепся, множествена склероза и редица генетични заболявания засягащи митохондрията на клетките .

Разпространението на резултатите за ефекта от консумацията на кисело като предпазно средство за развитие на нервно дегенеративни заболявания може да има огромен положителен маркетингов ефект върху продажбите на Българското кисело мляко в целия свят.

Изследването на проф. Теймурас Курцхалия е публикувано в престижното научно списание Biology Open.

Болестта на Паркинсон е хронично и прогресиращо заболяване на мозъка, което най-често засяга хората над 60 годишна възраст. Пациентите с болестта на Паркинсон имат затруднен контрол върху движенията на тялото и това състояние се влошава с прогресиране на болестта. Накрая те стават неспособни да изпълняват ежедневните си дейности.

Симптомите на болестта на Паркинсон са резултат от загубата на нервни клетки в мозъка, която засяга контрола на движенията, както и други сфери като – настроение, сън и мисловна дейност. Не е известна точната причина за загубата на нервни клетки, но се смята, че включва комбинация от генетични фактори, фактори на околната среда и стареене.