Жан-Клод Юнкер настоява за армия на ЕС

1
Добави коментар
mignews
mignews

Европейският съюз се нуждае от собствена армия за решаване на проблема, че “не е възприеман сериозно” като международна сила, каза председателят на Европейската комисия. Според Жан-Клод Юнкер такава стъпка би помогнала на ЕС на убеди Русия, че той има твърдо намерение да защитава своите ценности пред лицето на заплахата, идваща от Москва.

Неговото предложение обаче веднага бе отхвърлено от британското правителство, което заяви, че няма “никакви изгледи” Обединеното кралство да се съгласи със създаването на армия на ЕС. “Европейска армия няма да бъде създадена с цел веднага да бъде използвана, каза Юнкер в интервю за германския вестник “Велт ам Зонтаг”, публикувано в неделя. Но една обща армия на европейците би предала на руснаците посланието, че ние сме готови да отстояваме ценностите на Европейския съюз.”

Според Юнкер, който отдавна защитава идеята за армия на ЕС, обединяването на военните усилия на страните членки ще направи (военните им) разходи по-ефективни и ще задълбочи още повече европейската интеграция. “Такава армия ще ни помогне да формулираме обща външна политика и политика на сигурността”, каза бившият премиер на Люксембург. “Имиджът на Европа е драматично накърнен също и по отношение на външната политика, изглежда не ни възприемат напълно сериозно”, добави той.Юнкер уточни също така, че той няма предвид нова сила, която да оспорва ролята на НАТО. Някои политически фигури в Германия изразиха подкрепа за неговата идея, но според британското правителство тя е неприемлива. “Нашата позиция е кристално ясна, че отбраната е национална – а не на ЕС – отговорност и няма изгледи тази позиция да се промени, както няма изгледи за създаване на европейска армия”, каза говорител на британското правителство.

В миналото британският премиер Дейвид Камерън е блокирал опити за създаване на военни сили под контрола на ЕС с аргумента, че макар отбранителното сътрудничество между страните членки да е желателно, “не е правилно ЕС да има собствени военни възможности, армии, въздушни сили и всичко подобно”.

Консервативният евродепутат Джефри ван Орден – говорител на партията по въпросите на отбраната и сигурността, каза: “Безкрайните приказки за европейска армия трябва да престанат. За еврократите всяка криза се разглежда като възможност все повече да централизират целите на ЕС. Амбициите на ЕС в сферата на отбраната са пагубни за нашите национални интереси, за НАТО и за близките съюзнически отношения, които Великобритания има с много страни извън ЕС – не на последно място САЩ, страните от Персийския залив и много страни от Общността на нациите”.

Ван Орден също така обвини Юнкер, че живее в “измислен свят”. “Ако нашите страни се изправят пред сериозна заплаха за сигурността си, на кого тогава ще разчитаме – на НАТО или на ЕС? Отговорът се налага от само себе си”, каза той. Лейбъристката партия заяви, че не подкрепя постоянна армия, въздушни или военноморски сили на ЕС и че НАТО е била и трябва да си остане стълб на колективната европейска отбрана. Говорител на либералдемократите каза: “Създаването на армия на ЕС не е наша позиция. Ние никога не сме настоявали за това”.

А говорителят на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) по въпросите на отбраната Майк Хукъм каза, че изявленията на Юнкер оправдават предупрежденията, които неговата партия от години отправя за посоката, в която се движи политиката на ЕС. Той посочи, че когато лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж е предупредил в дебата си с Ник Клег миналата година за апетитите на ЕС за собствена армия, либералнодемократическият заместник-премиер е отхвърлил (неговото предупреждение) като “опасна фантазия”.

Хукъм продължи: “ЮКИП беше осмивана години наред и бяхме обвинявани, че размахваме плашила, защото предупреждавахме, че традиционните британски партии постепенно предават контрола над нашата отбрана и вървят към европейска армия. Ето че отново нашите предсказания се сбъднаха”. “Европейска армия би била трагедия за Обединеното кралство. Всички видяхме каква пълна каша забърка ЕС с икономиката на еврозоната. Как тогава изобщо можем да си помислим да им вярваме за отбраната на този остров”, подчерта Хукъм.

Той каза още, че ако британски войници бъдат заставени да служат в бъдеща европейска армия, това би попречило на Великобритания да защитава Гибралтар от испанците или Фолкландските острови от аржентинците. А британски войници могат да бъдат въвлечени във военни действия в Източна Украйна, добави Хукъм.

Според него ЮКИП, за разлика от другите партии, твърдо подкрепя изразходването на 2 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана и възстановяване на предишния размер на въоръжените сили до равнищата от преди съкращенията, предприети след 2010 г.

В Германия обаче военният министър Урсула фон дер Лайен каза в изявление, че “нашето бъдеще като европейци един ден ще бъде (да имаме) европейска армия”, макар че според нея това “не е краткосрочна перспектива”. Тя добави, че подобна стъпка би “укрепила европейската сигурност” и би “усилила европейския стълб на трансатлантическия алианс”.

Шефът на комисията по външната политика в германския парламент Норберт Рьотген каза, че създаването на армия на ЕС е европейска идея, чието време е дошло”. В доклад на Кралския институт на въоръжените сили, публикуван днес, се предупреждава, че още хиляди британски войници, матроси и служители във ВВС ще бъдат съкратени при правителството, което ще бъде избрано от следващия парламент, независимо кой ще спечели изборите.

Според института е неизбежно британските военни разходи да спаднат под зададената от НАТО граница от 2 на сто от БВП заради продължаващите съкращения, наложени от политиката на строги икономии. Институтът предупреди, че още 30 000 военнослужещи могат да бъдат съкратени – най-много от сухопътните сили. Това ще остави общия брой на служещите във въоръжените сили до около 115 000 към края на десетилетието. Дори ако разходите за отбрана бъдат запазени до равнището на това, което е обещано на здравеопазването и образованието, пак ще се наложи съкращаване на 15 000 военни по време на мандата на следващия парламент.