Опасни храни за домашните любимци

15
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Въпреки че има специално разработени храни за домашни любимци, всички ние сме свикнали да ги храним и с нашата, човешка храна. Но истината е, че колкото и умолително да ви гледа с големите си влажни очи вашето куче или коте, трябва да внимавате какво му давате. Защото някои храни застрашават здравето… и живота на домашните любимци. Вижте кои са те и какви проблеми могат да предизвикат.

1. Шоколад. Правило No 1: домашните любимци не бива да ядат сладко. Причината е в голямото количество кофеин и теобромин, съдържащи се в шоколада (особено в какаовия прах). Тези 2 вещства се задържат в организма до 20 години и са особено опасни за кучетата, защото могат да предизвикат повръщане, припадъци, увреждане на зъбите, сърцето, бъбреците и нервната система. Котките нямат рецептори за сладко и освен затлъстяване, ефектът не е толкова сериозен.

2. Кофеин. Храните и напитките с кофеин могат да предизвикат мускулни тикове, безспокойство, кървене и кръвоизливи. Така че избягвайте да оставяте кафе, чай, кола и енергийни напитки на място, където кучето или котката може да се почерпи.

3. Грозде и стафиди. Дори малко количество може да разболее домашния ви любимец, предизвиквайки изтощение и повръщане. Преди това обаче, непосредствено след поглъщане, се появява хиперактивност. По-големи дози могат да доведат до бъбречна недостатъчност.
4. Млечни продукти. При зрелите домашни любимци млякото може да предизвика сериозни неразположения като разстройство, глисти, проблеми с храносмилането. И да ги предразположат към хранителни алергии. Причината е, че след определена възраст организмът им спира да преработва млечните продукти.

5. Лук и чесън.  Няма значение под каква форма ги предлагате на домашния си любимец – сготвени, сурови, изсушени или на прах. И двете могат да причинят анемия, тъй като предизвикват разграждане на червените кръвни телца.

6. Сурово тесто. То съдържа мая, която може да набъбне в стомаха на домашния любимец и да причини редица здравословни проблеми. Болки, ако се приема в малки количества, затруднено дишане и задушаване – в по-големи. Ако забележите дезориентация, липса на координация при движенията или неспособност да се изправи, потърсете ветеринар.

7. Сурови яйца. Те съдържат ензим, който възпрепятства усвояването на важни витамини от В групата. Също избягвайте сурови риба тон, сьомга и пъстърва, които могат да предизвикат сериозно отравяне.

Въпреки че някои от тези храни ви се струват нетипични за храна на домашни любимци, не забравяйте, че четириногите рядко подбират и поглъщат всичко по пътя си. А тъй като техният организъм е доста по-различно устроен от човешкия, с далеч по-малко защитни сили и механизми, ефектът от човешката храна може да бъде фатален. По-добре си спестете неприятните моменти и не оставяйте опасни храни без надзор.