Йога против болки в ставите – Edna.bg

5
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Светла Иванова

Снимка:
Личен архив

Ставните проблеми могат да се задълбочат със стреса, затова йога е най-доброто, с което може да се занимавате, за да ги избегнете. Може би по-известни като артрит, ревматизъм и други, но за съжаление все по-често срещани.

За да ни служат ставите дълго и безпроблемно, е добре да се грижим за тях, преди да ни създадат проблеми. Бездействието и лошата храна са най-големите ни врагове.

Йога упражненията ще са ви от голяма полза, защото балансират имунната система, стимулират кръвообращението, разтягат и освобождават от скованост ставите. Не забравяйте, че не трябва да злоупотребявате с тях, не се пресилвайте и избягвайте прекалената болка и натоварване.

Ако има нужда, след всяка поза оставайте в легнало положение за минута, за да отпуснете мускулите и да успокоите пулса. Не забравяйте да дишате и да задържате в позата (според възможностите ви) – отначало дори само няколко секунди. Никога не практикувайте, ако ставите са ви вече възпалени.

Вместо загряване, за начало седнете с изправен гръбнак и направете няколко бавни кръга с главата в едната и после – в другата посока. После завъртете главата надясно и задръжте няколко секунди, наляво също, отпуснете я за малко напред и назад.

Повдигнете раменете нагоре и ги отпуснете. Повторете няколко пъти.

Свийте ръцете в юмрук с палеца вътре и отпуснете. Направете 5-6 повторения.

Изпънете пръстите и ръцете встрани или напред и движете китката нагоре и надолу. Направете същото и с краката, като ги движите от глезените – в шпиц и контра-шпиц.

Ето и няколко асана, които биха укрепили ставите. Още веднъж предупреждавам да ги правите внимателно според възможностите ви и да бъдете постоянни.

Поза „мост“

Можете да я практикувате със задържане на седалището горе или да направите 8 повторения, като всеки път повдигате ханша на вдишване, а на издишване го сваляте на земята. Ако успявате, хванете глезените с ръце или се протегнете към тях с длани надолу. Позата е особено полезна при остеопороза и за укрепване на коленете. Освен това стяга седалищните мускули. Облекчава болките в гърба и коригира гръбнака и свличането на раменете. Подобрява храносмилането.

Поза „дъска“.

С нея ще подсилите мускулите на ръцете, краката, корема (дръжте го стегнат през цялото време), ще укрепите китките и ще избегнете остеопорозата. Застанете като за лицева опора, но със свити в лактите ръце и се постарайте да изправите тялото като дъска. Задръжте така половин минутка (а ако можете и една), като постепенно всяка седмица удължавате времето. Ако ви е много трудно така, отпуснете коленете на земята, но не отпускайте корема.

Изберете още една поза за финал. Подходящи са поза „камила“ и поза „лък“.

Поза „камила“

Ако при поза камила ви е трудно да хванете глезените, опитайте да подпрете краката на пръсти – така ще скъсите разстоянието от ръцете ви до тях. Ако и това ви е трудно, хванете първо с дясна ръка дясна пета, а лявата протегнете и погледнете нагоре. После обратно.

Поза „лък“

При поза лък за по-лесно можете да не повдигате бедрата от земята. Опитайте мускулите на гърба да не участват, а просто да протегнете ръце към свитите назад крака. Ако успеете да отлепите и бедрата от земята, се опитайте да отпуснете мускулите на ръцете и гърба. Отпуснете и главата назад. Тялото лежи само на корема и се съкращават най-вече мускулите на краката. Задръжте в позата и щом започнете да изпитвате голямо усилие да задържите в нея, прекъснете и легнете по корем с ръце до тялото, за да си отпочинете.

Завършете с релаксация за мускулите и ума. Отпуснете тялото от краката нагоре. Насочете вниманието към дишането и с всяко издишване се отпускайте все повече и повече. Достатъчни са ви 5 минути на фона на приятна музика или в тиха обстановка, за да се почувствате добре.

Прочети още от Светла Иванова:

Йога против стрес – дишане и релаксация

Йога против високо кръвно налягане

Йога против бръчки

Пишете на Светла Иванова на [email protected].