Как да снимаме Луната с дигитален фотоапарат?

3
Добави коментар
how2bg
how2bg

Луната е толкова красива, но когато се опитате да я заснемете изглежда или като светло петно и стои размазано, или не се вижда нищо.

1. Преди да преминете към заснемане, се уверете кога може да очаквате пълнолуние – в Интернет има много календари, които ще ви помогнат за година напред.

2. За да хванете детайлите на Луната, използвайте лещата с оптично приближение – 50-500 мм е идеална. Намалете треперенето с поставяне на камерата върху триножник и дистанционно, ако нямате такова, просто нагласете таймера за снимане.

3. Преминете на ръчни настройки, за да фокусирате лещата. Запомнете два важни факта: Луната е светла, затова използвайте ниско ISO; второ – движи се бавно, високата скорост на затвора е наложителна. Идеалните настройки са 1/200 секунди, f/10  и ISO200.

4. Луната няма да изпълни рамката, затова ще е трудно да намерите фокуса. Използвайте функция Live View, приближете към центъра на Луната и после ръчно допълнително фокусирайте в центъра. Щом намерите фокуса, нагласете таймера и се отдръпнете (или се отдръпнете и натиснете дистанционното). Проверете качеството на направената снимка, използвайки LCD.