НАСА тества най-мощния ракетен двигател досега

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Ракетният двигател ще послужи за мисията, която да отведе хора на Марс

НАСА продължава с проекта за отвеждане на първите хора на Марс. Американската космическа агенция премина през ключова фаза от разработката на новата си Система за космически изстрелвания.

Вчера беше проведен двуминутен опит в тестов полигон в щата Юта, по време на който учените оцениха готовността на ракетата за излитане. В 11:30 часа местно време от ракетата с невъобразим тътен изригна пламък с дължина 54 метра.

Положената на земята ракета се задейства с тяга 1,63 милиона килограма и мощност 22 млн. конски сили, изхвърляйки огромни облаци пушек. Това е най-мощният ракетен двигател досега. Представители на НАСА заявиха, че тестът е преминал без проблеми.

Тестът следва успешното изпитание на модула „Орион“, който се отдалечи на разстояние от Земята, което не беше преодолявано от друг космически апарат от над 40 години. Крайната цел на NASA е да изпрати Orion до астероид, а по-късно и до Марс.

След първия си тестови полет през 2018 г., Системата за космически изстрелвания ще изпълни и първия си полет с екипаж на борда през 2021 г.