7 трика за справяне с пролетната умора

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Защо пролетната умора ни застига и как да се преборим с нея

Макар и бавно, пролетта идва, а с нея започва вече да се усещат и първите ефекти от пролетната умора – липса на тонус, умора, разсеяност, главоболие и като цяло отслабена имунна система. 

На какво се дължи това?

Отговорът на специалистите – комплексно е. От една страна, тук са различните болести, грипове, настинки и т.н., които сме изкарали през зимата и са отслабили съпротивителните сили на организма ни. От друга, не трябва да пренебрегваме и това, че през зимата слънчевата светлина е много малко, а понижената консумация на пресни плодове и зеленчуци повлиява също играе своята роля. Фактор е и това, че през зимата като цяло се движим по-малко, а по-дългият пролетен ден изисква повече енергия, тоест даваме повече, отколкото през зимата.

Всичко това неминуемо води до неминуемото натрупване на токсини в организма, забавяне на метаболизма и т.н., които от своя страна стават причина за така неприятните умора, липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост и дори загуба на чувство за хумор.

Виж още: Тест за физическа и психическа умора

Ето няколко трика, които биха ви били от полза в борбата с умората:

1. Изградете си дневна рутина

Пробвайте да подредите деня си, да ядете в приблизително едно и също време, да спите определен брой часове, да правите подобни неща. Рутината ще създаде в организма ви очаквания, които малко по малко ще изтикат умората.

2. Яжте по малко, но по-често

Храната доставя енергията в организма ни. По-малките порции се усвояват далеч по-успешно, а за да не огладнявате, просто се хранете по-често. Равномерно приетата енергия ще захрани тялото ви по-добре и ще ви даде сили през целия ден.

3. Включете менюто си повече здравословна храна

Плодове, зеленчуци, ядки и свежи продукти, които ще дадат на организма ви достатъчното количество витамини, за да се зареди имунната система и да „живнете“. Освен това правилните храни ще ви набавят и антиоксиданти, които да помогнат за изчистването на организма от вредни вещества.

4. Повече течности

Съветът се е изтъркал до баналност, но все пак. Течностите са важни за засилването на метаболизма, за изчистването на токсините, за това да изглеждате здрави и свежи и да се чувствате така.

5. Повече движения

През зимата за разлика от мечките не спим зимен сън, но въпреки това тялото ни преминава в една по-малко активна форма. За да минем в пролетен режим, трябва да го раздвижим. По този начин тялото само ще отключи енергията в себе си и ще влезете в ритъм много по-бързо, отколкото ако единствената ви активност е движението от стола до хладилника или от вкъщи до колата.

6. Намалете алкохола и цигарите

Каквото и да си говорим, алкохолът и цигарите са отрова за организма. В случая не казваме да ги спирате напълно, това често е труден и неприятен процес, който изисква още повече енергия, но едно намаляване, ще намали и вредните вещества в организма ви, което ще позволи на тялото ви да разполага с повече сила за други неща.

7. Бъдете малко по-позитивни

Може и да звучи като пълни глупости за някои хора, но настройката към света е от съществено значение за това как се чувствате. Ако сте постоянно в лошо настроение, всичко ви дразни и се чувствате подтиснати, нормално е и организмът ви да се уморява по-бързо. Затова отделете си време да се насладите на дребните неща