Саксии за цветя – морски спомени

8
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Материали:

Обикновена керамична саксия

Пластмасова саксия

Обли речни камъчета

Миди

Парчета от плочки или теракот

Мъниста

Секундно лепило

Лепило ПВЦ

Цимент

Безцветен лак за нокти

Инструменти: четка, гъба

Описание на работата:

Подбират се камъчетата, сходни по размер и нюанс. Върху маса се подрежда примерната рисунка, която искате да се получи върху саксията. Камъчетата с червеникав оттенък се използват за цвете, с зелен за листа, а белите за фон. С помощта на секундното лепило, върху повърхността на керамичната саксия се залепват камъчетата за цветето и листата, а накрая се залепят камъчетата за фон.

Циментът се смесва с лепило ПВЦ в съотношение 3:1, добавя се малко вода. Разбърква се, докато се получи консистенция на сметана. С помощта на четка се запълват пролуките между камъчетата.

Когато цимента започне да засъхва, с помощта на влажна гъба се почистват камъчетата. Нанася се втори слой от циментовата смес, изчаква се и пак се почиства с гъба.  В средата на цветето се капва капка лепило и се залепват няколко мъниста за тичинка.  За да забестят камъчетата, се лакират с безцветен лак. Изчаква се лака да изсъхне.

Можете да декорирате пластмасова саксия по същия начин, като използвате миди и мозайка от парчета плочки. Първо се залепят със секундно лепило камъчетата и парчетата плочки. Принципа на работа е същия, като при керамичната саксия. Накрая се залепят мидите и се лакира.  Внимание! Когато залепяте камъчетата, внимавайте те да не преминават линията на дъното, иначе саксията ще бъде нестабилна и след време камъчетата ще паднат.