Солариумът: плюсове и минуси

3
Добави коментар
dymbel
dymbel

През зимата можете да посещавате солариум, но умерено т.е. без да се стремите към постигането на бронзов тен.

В епохата на Възраждането еталон за красотата е била бялата кожа и всички красавици са се опитвали с всички достъпни начини да си избелват лицето и ръцете. Но през 20 век на мода идва загарът и всички побягнаха към различните плажове и солариуми. Между естествения ултравиолетов загар и солариума обаче има голяма разлика. Може ли солариумът да замести слънчевия тен?

Плюсовете
Солариумът има доста плюсове в сравнение със слънцето. Първо, той е достъпен през цялата година. Под достъпност се разбира не само възможността за посещение на солариума през зимата, но и неговата цена – всяко семейство може да отдели от бюджета си средства за солариум.

Второ, процедурата не отнема много време (за разлика от часовете , прекарани на плажа). Още повече, нейната продължителност е строго нормирана, а това намалява риска от изгаряне на кожата.

Трето, излъчването в солариума се използва избирателно, част от спектъра се филтрира и това намалява ефекта на фотостареене на кожата, което неизбежно се извършва под действието на ултравиолетовите лъчи.

По този начин, на пръв поглед, солариумът е не само удачен “дубльор” на слънцето, но и много по-добра негова версия (от гледна точка на загара). Но само на пръв поглед.

Минусите

Краткият сеанс е възможен благодарение на високата интензивност на излъчването. А високата интензивност означава стрес за всяка кожа – съществено по-голям, отколкото при слънчевия загар. Колкото по-висока е интензивността на ултравиолетовите лъчи, толкова повече са клетъчните и молекулярни увреждания по кожата. Намаляването на продължителността на процедурите в солариума не премахва напълно този проблем. А новите, особено модерни днес турбосолариуми, са още по-опасни.

Достъпността на солариума през цялата година също не е плюс. Не трябва да се забравя, че загарът е не само естетика, но и здраве. Става дума за синтеза на витамин D3, който се извършва под въздействието на ултравиолетовите лъчи.

През зимата за нормалния синтез на този витаминкожата трябва да бъде светла, за да може по време на всяка разходка на чист въздух да пропуска достатъчно количество ултравиолетови лъчи за синтеза на витамина. В солариума, пред вид кратката продължителност на процедурата, витамин D3 не се синтезира в достатъчни количества.

Накрая не трябва да се забравя и това, че съвременната наука все още не е напълно наясно с физиологията на човека. Тези процедури, които днес се смятат за абсолютно безопасни, утре могат да се окажат „враг №1 на здравето”. А това означава, че солариумът не е толкова удачна алтернатива на слънцето, както смятат много хора.

През зимата можете да посещавате солариум, но умерено т.е. без да се стремите към постигането на бронзов тен.

През лятото оптималният вариант е слънчев тен, получен в облачно време и задължително съчетан с крем за загар. Именно този подход ще ви осигури най-красивия тен с минимален риск и максимална полза за здравето.

Източник Actualno.com

< Предишна

 

Следваща >