Exteriordecor.bg | Статии Алпинеум (скален кът)

7
Добави коментар

Начало >
  Статии > Алпинеум (скален кът)
Алпинеум (скален кът)
Алпинеумът може да се изгради навсякъде в градината. Той може да е малък, но трябва да е ефектен през всеки сезон от годината и задължително да се вписва в околния пейзаж, а растенията да са правилно подбрани.  Може да се изгради  край пътека или стъпала, в ъгъл, до ограда и на още много места в зависимост от даденостите на обекта.
Целта ни с изграждането на алпинеум е пресъздаване на природен планински пейзаж, чрез разчупване на композицията при равнинен терен или подчертаване на по-голямата денивелация, ако имаме такава.
Мястото обикновено се избира да е открито и слънчево, но има възможност да се изгради и на сенчесто място с повече вечнозелени и влаголюбиви видове. Препоръчваме да се използват местни камъни, за да се впишат нормално и в околните съседни пространства. Те могат да се съчетаят и с декоративен филц или декоративни кори.
Най-подходящи и най-често използвани са ниските и компактни растителни видове:
продължително цъфтящи едногодишни и двугодишни цветя, коренищни и дребно-луковични растения, многогодишни тревисти от групата на почвопокривните, образуващи “туфи” в естествените си местообитания и дребни иглолистни и широколистни дървета и храсти.
Като цяло тревистите и цветни растения са скелета на един алпинеум, докато дърветата и храстите се използват като солитери – служат за акценти в скалния кът.
Добре е те да са съчетани, така че през всеки сезон да имаме цъфтящи петна от растения. За един алпинеум е важно, както доброто съчетание на растителността и камъните, така и регулярната и навременна поддръжка, за да се радваме на декоративния му ефект, а не на превзелите го плевели.
Ако искате да изградите алпинеум и във вашата градина или имате вече изграден, но ви трябва поддръжка, екипът на Екстериор Декор е винаги готов да ви помогне.
Запознайте се с услугите който предлагаме в Екстериор Декор

Снимки на  Изграждане на градини, Поддръжка на градини, Поливни системи – от Екстериор Декор
Тагове: oзеленяване, проектиране, поливане, поливни системи,  тревен чим, капково напояване, изграждане на градини, поддръжка градини,  вътрешно озеленяване, външно озеленяване, паркове, ландшафтна архитектура.
Други статии:
Интериорните цветя в началото на пролетта.,  Интериорно озеленяване – растителност за спалнята.,  Изграждане на Мъглуващи охладителни системи.,  Пролетна градина.,  Зазимяване на градини.,  Създаване на пространство за релакс.,  Езика на цветята.,  Изграждане на Воден ефект в градината.,  Дизайн на градини.,  Мавританска поляна или цветна поляна.,  Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване).,  Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин.,  Интериорно озеленяване на офиси …,  Изграждане на зелен паркинг.,  Капково напояване или капково поливане.,  Покривни градини.,  Луковични цветя.,  Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим ).,  Японски градини – Традиционни стилове.,  Поддръжка на градини.,  Поливна система от А до Я.,  Стимулиране на петте сетива в градината.,  Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.,  Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи.,  Затревяване.,  Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас.,  Алпинеум (Скален кът).,  Поливни системи в озеленяването.,  Овощните дървета.,  Фън-Шуй