Как да изберем палатка?

12
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

При избор на палатка се водим от няколко основни параметри: ВОДЕН СТЪЛБ, ЛЕПЕНИ ШЕВОВЕ, ДАЛИ Е ДВУСЛОЙНА, МАТЕРИАЛ НА РЕЙКИТЕ, ТЕГЛО, КОМФОРТ, ЦЕНА

Воден стълб: Водният стълб е мярка за водоустойчивост на основния плат. 2000 мм е мининума за истинска палатка /Алфа, Сигма, Бета, Дарт/. Палатките от по-висок клас са с воден стълб от 3000мм нагоре /Темпест, Спектър, Банши, Спирит, фамилните палатки/.

Лепени шевове: Това е задължително качество на палатките и само такива със съмнителен произход са без лепени шевове.

Дали е двуслойна: Сериозните палатки са двуслойни.

Материал на рейките: Материалите, които се използват за рейките са фибростъкло и алуминий. Фибростъкло е масовия вариант – не оскъпява палатката, но изисква по-грижлива експлоатация. Дебелината на рейките също е от значение: изтънени рейки от фибростъкло /до 7мм/ олекотяват палатката и понижават цената, но предполагат по-внимателна употреба при огъването, за да се избегне счупване. Дебели рейки от фибростъкло /8,5мм и нагоре/ са достатъчно устойчиви и не изискват специално внимание при употреба, но пък повишават теглото на палатката. Рейките от алуминий са идеалния вариант – леки и надеждни, но това се отразява на цената.

Тегло: Ако палатката ще се носи на гръб, основен параметър е теглото – трябва да тежи не повече от 1,85 кг на човекомясто, т.е. палатка двуместна, двуслойна, да тежи не повече от 3,5 кг. Има много варианти, повечето са около 3кг. За да падне теглото надолу, или има някакъв компромис с материалите, или ниското тегло е за сметка на комфорта и по-високата цена.

Лека палатка на ниска цена означава или по-тънки рейки, или по-нисък воден стълб.

Лека палатка с висока цена, означава задължително олекотени алуминиеви рейки, алуминиеви клинове и оптимизирана конструкция и материали, което води до по-висока цена.

За да изберем палатка, която най-добре да пасва на нашите нужди, първо трябва да знаем за каква активност ни е нужна: ще се носи ли на гръб, на велосипед, на мотор или в автомобил?

Целогодишно ли ще се ползва? Колко често?

Каква сума сме готови да отделим?

Каква степен на комфорт очакваме?

Ако няма да се носи на гръб, можем да си позволим повече комфорт, теглото вече не е от голямо значение: избираме по-висока палатка, по-просторна, с по-голямо предверие, напр. Бета 250, 350, 450.

Колко често ще я ползваме, определя какъв клас да бъде – по-нисък, ако ще се ползва рядко и предимно през лятото, или по-висок клас, ако често ще се разпъва и през цялата година.

Каква сума сме готови да отделим – ако можем да си го позволим, избираме идеалния вариант: за двуместна палатка, която ще носим в раница и ще ползваме целогодишно – около/под 3 кг, алуминиеви рейки, 3000 мм воден стълб, цена около/под 300 лв.

Степен на комфорт: По-комфортните палатки са по-високи, по-просторни, с по-големи предверия, но това се отразява на теглото. Олекотените палатки, които предлагат нормален комфорт, са с тегло под 3 кг. Трябва да знаем кое е по-важно за нас – палатката да е максимално лека или да е по-комфортна. Ако искаме супер лека палатка, не можем да очакваме голям комфорт и ниска цена. Тегло от 2кг предполага по-малко жизнено пространство на човек. В случая, не трабва да сме претенциозни по отношение на комфорта – по 50см ширина на човек е напълно достатъчна.