Правителствено заседание на Еверест

79
Добави коментар
vladimir65
vladimir65

Екипирано с бутилки кислород, непалското правителство се събра днес на заседание на връх Еверест.

Целта на срещата на височина 5250 м, сред студения и разреден въздух в подножието, е да привлече вниманието върху опасностите, които крие глобалното затопляне за ледниците.

Акцията се организира няколко дни преди в Копенхаген да започне международната среща на високо равнище за промените в климата.    

Министрите бяха добре подготвени за необичайното заседание.

Те бяха облечени с подходящи топли дрехи и бяха минали необходимите медицински прегледи, но все пак заседанието бе кратко, за да не се излагат на ненужен риск и да не им прилошее.

За да се аклиматизират, те прекараха нощта в град Лукла, на около 2800 м надморска височина.

След това стигнаха до Сянгбоче, на 3900 м, откъдето продължиха нагоре с хеликоптер за Калапатхар, равнинна местност на височина 5250 м, близо до базата, откъдето алпинистите обикновено тръгват към най-високия връх на планетата.

Както повелява непалската традиция, местните жители приветстваха високите си гости, дарявайки ги с кремави копринени шалове.

Учените предупреждават, че хималайските ледници се топят тревожно бързо, образувайки дълбоки езера, чиито стени могат да се пропукат и водата да наводни селата, разположени под тях.

„Хълмовете и планините тук винаги бяха покрити със сняг, дори през лятото. А сега сняг има само по най-високите върхове“, казва 66-годишен местен жител, цитиран от Асошиейтед прес.