Проблеми в любовта? Библията дава отговор и на тези въпроси

55
Добави коментар
plam
plam

Светото писание като наръчник по любовните работи – това звучи доста невероятно. Но май не е. Макар шестата заповед да гласи „Не прелюбодействай“, библейските любовни двойки могат да ни понаучат на някои неща, пише „Дойче веле“.

Самсон и Далила

Еврейският предводител Самсон все се влюбвал в неподходящи жени – в недостижимите, в невярващите. Този герой, който според легендата притежавал необикновена сила, търси всъщност топлина и любов.

Надява се, че ги е открил в красивата Далила. В действителност обаче тя иска само да узнае тайната на неговата сила. Веднъж постигнала целта си, тя го осъжда на гибел с предателството си.

Извод: Грешката на Самсон е, че си избира неподходяща партньорка.

В любовта търси завоеванието, победата, за която другите ще му завиждат, и пропуска да забележи дали избраницата му го обича, или поне дали става за него.

В избора си той погрешно залага само на привличането.

Мария и Йосиф

Когато Йосиф узнава, че Мария очаква дете, незабавно му става ясно: то не може да е от него. Иска да развали годежа.

Само че буквално „проспива“ случая. В съня го осенява просветление, че всичко става по Божия план и той е длъжен да се довери на този план.

Остава при Мария и става част от най-известното семейство на всички времена.

Опитът на Йосиф и Мария поражда въпроса за доверието в отношенията. Някои постъпки, изявления, реакции на партньора могат да са смущаващи и объркващи.

Често това са дреболии, да речем: „Жена ми пак пуши скришом – сигурно върши тайно и други неща“. Или пък: „Защо мъжът ми никога не ми е признал, че има извънбрачно дете?“.

Всяка разкрита тайна разтърсва доверието.

За двойките е по-добре е да приемат, че макар и да живеят заедно, двама души не само се отнасят различно към тайните си, а и по различен начин остават загадъчни и неразбираеми един за друг.

Партньорът винаги може да изненада, но точно по тази причина и връзката с него остава вълнуваща.

Адам и Ева

Те са първата любовна двойка на сътворението. Но защо Господ е създал мъжа и жената като двойка? За да правят добър секс? Или пък, за да се размножават? Съвсем не, черно на бяло е казано: „Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник“. И така Господ сътворил мъжа и жената „по свой образ и подобие“.

Първата двойка е един вид първообраз, сочещ смисъла на партньорството – особено за по-зрели двойки, при които влюбеността, сексът и децата вече не са опора на отношенията.

Двойката трябва взаимно да си помага, за да може да се справи с живота. Успее ли да изглади противоречията и различията си, става по-силна, става едва ли не „богоподобна“.

Така Адам и Ева са не просто сборът от едно плюс едно – те въплъщават голямата сила на любовта.