Желева се оттегля от всички постове

8
Добави коментар
petjor
petjor

В писмо до премиера Бойко Борисов Желева заявява желанието си да се оттегли от заеманите от нея позиции. „Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар“, пише в писмото на Желева до Борисов. Тя посочва, че след като правните отдели на ЕК и ЕП са излезли със становища, потвърждаващи както липсата на конфликт на интереси, така и верността на декларирарните от нея данни за финансов интерес, тя смята за опровергани публично отправените към нея по време на изслушването в ЕП тежки обвинения, в това число и в лъжа.

„От 2007 г. насам всички мои декларации, подадени в качеството ми на евродепутат, кандидат за еврокомисар от България, както и данъкоплатец, са публични. Всички детайли от моята професионална кариера са известни. В този смисъл всеки, който е имал интерес, е могъл да узнае всички подробности за мен, както и да сезира компетентните органи на България в случай на съмнение за нарушение“, се посочва в писмото.

„Предвид провеждащата се вече три месеца кампания срещу мен, съпътстваща от самото начало официалното представяне на моята кандидатура за еврокомисар от България и целяща пълното ми дискредитиране, желанието ми беше единствено да се опровергаят внушенията в пресата и директните обвинения в нарушения на законите на България и Кода за поведение на ЕК. На правните отдели на ЕК и ЕП, както и на българското Министерство на правосъдието, съм предоставила всички документи, свързани с мои участия във фирми и организации без изключение и предприетите от мен действия за прекратяване на участието ми в тях, така че приемам заслужено оневиняването на моята личност“, пише Желева.

Според нея дискусията по повод отправените й обвинения в лъжа и наличие на конфликт на интереси е доминирала изслушването й на 12 януари в Комисията по развитие. Желева добавя, че днес Комисията по развитие трябва да се събере отново и да гласува оценката за нейното представяне на изслушването. „Предвид преднамереността на голяма част от членовете на тази комисия по време на самото изслушване, директните обвинения, отправени ми в залата, както и месеци преди това в пресата от представители на групата на Зелените, на Либералите и на Социалистите в ЕП и небезпристрастното водене на заседанието от страна на председателката г-жа Жоли, си позволявам да изразя своите съмнения относно предстоящия вот“, посочва Желева.

По думите й твърденията за нейната некомпетентност са разпространявани месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване са почивали на внушения, налагани чрез непозволени средства като „неофициално становище“, „предварителна оценка“. „Не се надявам на безпристрастно отношение и обективна оценка и в този смисъл предоставям възможност на министър-председателя г-н Борисов да предложи на г-н Барозу друг кандидат от България“, пише Желева.

Междувременно председателят на Европейската комисия Барозу съобщи, че е бил уведомен за решението на Румяна Желева да оттегли кандидатурата си за еврокомисар. В свое изявление той казва, че уважава това решение. Българският министър-председател Бойко Борисов го е уведомил за намерението си да предложи за европейски комисар Кристалина Георгиева, настоящ вицепрезидент на Световната банка. Председателят на Европейската комисия Барозу ще се срещне с нея колкото е възможно по-скоро, визирайки да даде съгласието си в отговор на предложението. При това положение процедурата по изслушването на новата комисия ще продължи по-дълго и ще приключи в първия възможен момент.

Председателят на Групата на Европейската народна партия Жозеф Дол изрази разочарованието си от новината, че Желева е оттеглила кандидатурата си за еврокомисарски пост. Заместник-председателят на Групата на ЕНП Йожеф Сайер заяви, че името на Румяна Желева е изчистено от обвинения във финансови нередности в декларациите за интереси. Той също изрази съжаление, че българската кандидатка се е оттеглила.