Кастрират педофилите в Полша

65
Добави коментар
mateq56
mateq56

От денс влиза в сила закон, който предвижда химическа кастрация на педофили, признати за виновни за изнасилване….

Закон, който предвижда задължителна химическа кастрация за педофили, признати за виновни за изнасилване, и за извършители на кръвосмешение, от днес влезе в сила в Полша.

Документът бе одобрен от парламента през миналия септември, предаде АФП, цитарана.

Съгласно закона всеки, осъден за изнасилване на дете под 15-годишна възраст или на близък роднина, може да бъде задължен от съда да премине медикаментозна и психологическа терапия за намаляване на сексуалните желания, след като излежи присъдата си в затвора. Преди да вземе решението съдът трябва да се съобрази с мнението на психиатри, сексолози и психолози.

Променят се и присъдите за изнасилване на непълнолетни или за инцеста, които стават от 3 до 15 години затвор от досегашното наказание, което е от 2 до 12 години затвор.

Конкретният повод за предложената мярка бе случай на сексуално насилие, който развълнува силно обществеността в страната. 45-годишен мъж бе задържан от властите, защото в продължение на 6 години държал заключена собствената си дъщеря и я изнасилвал системно.

Във Великобритания вече действа програма за доброволна химическа кастрация на педофили и изнасилвачи. Мярката бе предложена през юни 2007 г. от министъра на вътрешните работи Джон Рийд с цел предотвратяване на рецидивите. Кампанията за затягане на мерките срещу насилниците на деца на Острова започна през 2000 г. след убийството на 8-годишната Сара Пейн, станала жертва на педофил.

През август 2007 г. френският президент Никола Саркози също обяви редица инициативи за намаляване на сексуалните престъпления срещу непълнолетни и малолетни, включително химическа кастрация на педофили. Това стана след отвличането и изнасилването на 5-годишно момче от педофил рецидивист седмица по-рано.

Химическа катастрация на педофили отдавна съществува в държави като Дания, Швеция, Канада и Израел, както и в осем американски щата.

У нас депутатите завишиха санкциите за блудство с деца при промените в Наказателния кодекс през март. Блудство с дете, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила, заплаха, използване на безпомощното му състояние, привеждането му в такова или чрез използване на положение на зависимост, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 г. В особено тежки случаи затвор от 3 до 10 г.

08/06/2010