ВНИМАНИЕ! Самотата вреди на вашето здраве!

49
Добави коментар
naskoki
naskoki

Резултатите от едно американско изследване показват, че хората, които имат приятели, но всъщност не се усещат истински свързани с тях, често се чувстват самотни. Тази самота може да навреди на здравето им, алармират учените.

Предишни проучвания са показали, че когато човек се чувства самотен, това може да окаже влияние върху неговото здравословно състояние и да причини проблеми с кръвното налягане и смущения в съня. За да проверят съществуването на тази зависимост, авторите на настоящето проучване от университета на Аризона са изследвали 265 души на възраст между 18 и 85 години. Участниците трябвало да отговарят на въпроси свързани със социалната подкрепа, която получават, за самотата, за стреса, за здравословните си навици и за своето здраве като цяло.

Анализирайки получените резултати, специалистите са стигнали до извода, че хората с по-малко близки приятели много по-трудно се справят със стреса във всекидневието. Освен това те проявяват значително по- слаба загриженост за здравето си и страдат от смущения в съня.Авторите на изследването обясняват, че възрастта не е решаващ фактор за това дали един човек се чувства самотен. От най- голямо значение са близките приятели и членове на семейството.