Какво е било проклятието на Тутанкамон?

32
Добави коментар

Какво е било проклятието на Тутанкамон?

Не е имало такова. То е измислено от вестниците.Историята за ,, проклятието на Фараона”, което застига всички, които са влезли в гробницата на Тутанкамон при отриването и от Хауърд Картър през 1922г., е дело на кореспондента в Кайро на ,, Дейли Експрес”.

В статията се цитира един надпис, гласящ: ,, Този, който влезе в свещената гробница, скоро ще бъде застигнат от крилата на смъртта.”Няма такъв надпис. Над параклиса, посветен на  Анубис, има следният надпис: ,, Аз пазя свещената гробница от засипване с пясък. Аз съм тук, за да предпазвам починалия.”

Гробниците в Египет

Още при подготовката на експедицията на Картър сър Артър Конан Дойл, който също много вярвал в измислици, посял семена на проклятието в умовете на журналистите. Особено в този на Мари Корели, авторка на сензационни романи, Дан Браун на тогавашното време. Когато покровителят на Картър, лорд Кернавън, умрял от ухапването на заразен комар няколко седмици след отварянето на гробницата, тя заявили, че го били предупредили, че това ще се случи.Всъщност това са отгласи от едно суеверие, пуснато почти един век по-рано от млада английска романистка, наречена Джейн Лаудън Уеб. В своя невероятно популярен роман ,, Мумията” от 1828г. тя измисля историята за прокълнатата гробница и мумията, която възкръсва, за да отмъсти на осквернителите си.

Темата е продължена във всякакви варианти по-късно – дори авторката на ,, Малки жени”, Луиза Мей Алкот, е писала разкази за мумии – но с настъпването на ,, Тутанкамотската треска” тя придобива нови измерения.В никоя древноегипедска гробница никога не е намирано проклятието. От присваните на ,, проклятието на Тутанкамон” 26 смъртни случая само 6 са се случили в първото десетилетие след отварянето на гробницата. Според изследването, публикувано в ,, Британски медицински журнал” през 2002г., Хауърд Картър, който определено би трябвало да бъде цел номер едно, живял още 17 години.

Но мълвата не умира. В края на 70-те години, когато колекция от артефакти от гробницата обикалят западните страни, един пазач от Сан Франциско се оплакал, че получил удар в резултат на ,, проклятието на мумията”.През 2005г. е проведено томографско сканиране на мумията на Тутанкамон. Той е починал на 19 години, бил е висок 1.70 м, много слаб и със силно издадена горна челюст. Не е бил убит от брат си, а е умрял от инфекция в коляното.