За първи път – бракониери в затвора

9
Добави коментар
GaN
GaN

Двама бракониери влизат в затвора за незаконен улов на риба на язовир „Жребчево“, информират от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Решението е на Районния съд Сливен и това е първата ефективна осъдителна присъда за бракониерство.

Бракониерът от гр. Средец е с присъда осем месеца лишаване от свобода. Наказанието ще изтърпи при строг режим в Бургаския затвор. Освен това, той е осъден да заплати глоба от 800 лв и е лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.

Съучастникът му от сливенското село Селиминово е осъден на четири месеца лишаване от свобода, също при строг режим, а глобата му е 500 лв. И той е лишен от правото да упражнява всякакъв вид риболов за срок от 3 години.

Бракониерите са били хванати на 11 март т. г. от инспектори от ИАРА и полицаи от гр. Твърдица. При проверка на язовир „Жребчево“ на 10 март инспекторите забелязали двамата бракониери да пускат мрежи в язовира от гумена лодка, но не ги заловили в момента, защото времето се влошило.

Инспекторите на ИАРА Сливен започнали да наблюдават района под прикритие и извикали полицаите. На следващия ден бракониерите влезли в язовира, за да вадят мрежите с улова.

Тогава били задържани от органите на реда за 24 часа.

Било заведено бързо досъдебно производство и се установило, че задържаните лица вече имат осъдителни присъди за бракониерство с пробация.

От тях били конфискувани лодка, 7 бр. мрежи с обща дължина близо 400 метра и 126 кг. риба от почти всички видове в язовира – каракуда, платика, червеноперка и др.

„Жребчево“ е е третият по големина язовир в България, след „Искър“ и „Студен кладенец“ – на река Тунджа в община Нова Загора. Разположен на 25 000 декара площ. Има много ръкави с удобни за риболов места.