Парламентът отхвърли ветото на президента, новият режим за отпуските остава

47
Добави коментар
kocetoo
kocetoo

Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Кодекса на труда за режима на ползване на отпуските.

Промените подкрепиха 130 депутати – от ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“. Против него бяха 49 – от ДПС и от Коалиция за България.

Така остава непроменен текстът, приет от парламента на 23 юни, натрупаният отпуск да се изчисти до края на 2011 година.

Според измененията след 1 януари 2012 г. работещите могат да отлагат за следващата година най-много до 10 дни от платения си отпуск.

Според държавния глава тези разпоредби нарушават сериозно трудовите и конституционни права на гражданите, както и международни правни задължения на българската държава.

Невъзможността за ползване на отпуск за времето до 2010 г. след 31 декември 2011 г. или за тяхното компенсиране при прекратяване на трудови правоотношения е недопустимо отнемане на придобити права, се посочва в мотивите.

С промените в Кодекса на труда не се отнемат права, а се въвежда ред и определен график, по който хората да използват отпуск, за да си възстановят силите, заяви социалният министър Тотю Младенов пред депутатите днес.

Дава се 18-месечен срок, в който тези почивни дни да бъдат изчистени, припомни Младенов.

Министърът даде пример с практиката в други европейски страни: в Испания платеният годишен отпуск трябва да се вземе до 31 декември на съответната година и не може да се прехвърля и компенсира парично, а в Германия може да бъде прехвърлен до 31 март на следващата година, но не се допуска парично обезщетение за неизползваните почивни дни.

Младенов коментира, че пакетът антикризисни мерки, който се съгласува със синдикатите и работодателите, се бави вече трети месец и някой трябва да поеме отговорност за това.

Любен Корнезов от левицата заяви, че ще бъде сезиран Конституционният съд за отхвърлянето на ветото на президента, а той лично ще настоява заседанието на съда да е публично.

Преди гласуването Мая Манолова от Коалиция зя България попита добросъвестна ли е Христина Митрева, управителят на НОИ, да вземе обезщетение от 31 265 лв. за неползван отпуск.

„Новинар“ информира днес, че от отговор на социалния министър Тотю Младенов на въпрос на депутата от БСП Димитър Дъбов става ясно, че при освобождаването й от длъжността шеф на дирекция „Анализ, планиране и прогнозиране“ на осигурителния институт Митрева е получила над 31 хил. лева обезщетение за 225 дни неоползотворена почивка от периода 2001 до 2009 г.

Бившият шеф на НОИ Йордан Христосков пък получил над 47 хил. лева при освобождаването му от поста през май 2009 г. за неизползвани 228 дни отпуск.